Ministrul de externe Condoleeza Rice a spus ca implicarea Siriei in treburile vecinilor sai din Orientul Apropiat blocheaza schimbarile in intreaga regiune.

Condoleeza Rice a acuzat Siria ca sta in calea aspiratiilor libanezilor, irakienilor si palestinienilor.

"Incepem sa vedem o imagine a Siriei care este cu adevarat un blocaj in calea spre un alt fel de Orient Apropiat", a spus Condoleeza Rice.

Intr-o declaratie facuta la Londra dupa reuniunea la care s-au discutat modalitatile de sprijinire a Autoritatii Palestiniene, doamna Rice a cerut ca Libanul sa fie liber "de influente daunatoare".

Ea a mai spus ca Statele Unite vor exercita presiuni asupra Siriri sa isi retraga atat fortele militare cat si serviciile de securitate din Liban.

Intre timp, presedintele Siriei, Bashar Assad, a declarat revistei Time ca trupele siriene ar putea fi retrase din Liban in urmatoarele luni.

Dar, a subliniat liderul sirian, aceasta va depinde de situatia de securitate din Liban si de satisfacerea propriilor interese de securitate ale Siriei.

"In Liban, securitatea e mult mai buna decat inainte. Au o armata, au un stat, au institutii", a spus presedintele Assad.

"Al doilea lucru, care este legat de Siria, este ca dupa retragere trebuie sa ne aparam frontiera. Trebuie sa vorbim despre granitele noastre, fiindca atunci cand Israelul a invadat in 1982, au ajuns la acel punct. A fost foarte aproape de Damasc", a mai declarat liderul sirian.

Opozitia din Liban urmeaza sa decida azi daca va lua parte la negocierile cu presedintele Emile Lahoud, inainte de desemnarea unui nou premier.

Guvernul libanez a demisionat luni, la capatul a doua saptamani de proteste.

Demonstratiile au inceput dupa asasinarea fostului premier Rafik Hariri.