Numarul de ministere din structura executivului s-ar putea reduce semnificativ. Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, a afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la sediul PNL Bistrita, ca incepind din vara numarul structurilor guvernamentale ar putea scadea de la 26 la 15.

Atanasiu a facut publica aceasta informatie in incercarea de a dezminti zvonurile referitoare la o eventuala remaniere guvernamentala: “Nu s-a discutat despre remaniere guvernamentala in aceasta perioada. Am discutat despre posibilitatea unei noi abordari a structurii guvernamentale, probabil in vara, cu un numar mai scazut de ministere decit cele care sint in prezent, probabil 15.

Stiti ca astazi sint 26 de ministri, deci nu se pune problema de remaniere acum, nu s-a pus problema discutarii unei structuri guvernamentale care sa fie mai eficienta si care sa contina mai putine ministere”.

Posibilitatea de reducere a numarului de ministere pare a fi o necunoscuta pentru liderii celorlalte formatiuni care compun coalitia guvernamentala. Vicepresedintele PUR, deputatul Daniela Popa, a declarat ca acest subiect nu a fost discutat in Consiliul National de Coordonare (CNC) a formatiunilor aflate la guvernare. “Nu s-a discutat un asemenea subiect.

Saptamina aceasta nici macar nu s-a tinut reuniunea CNC. Oricum, noi consideram ca sint alte prioritati la nivel national. Punctul arzator e in aprilie, cind se semneaza Tratatul de aderare, si ceea ce trebuie sa ne preocupe acum este coeziunea actiunii guvernamentale”, a afirmat Daniela Popa.

Declaratiile ministrului apararii i-au luat prin surprindere si pe liderii PD si UDMR. Presedintele democratilor, Emil Boc, a preferat sa se abtina de la comentarii inainte sa aiba mai multe informatii, in vreme ce mai-marele Marko Bela a fost de parere ca, in conditiile in care abia s-a reusit organizarea guvernului, o reasezare a structurii acestuia ar fi prematura.

Basescu si PD vor anticipate

Alegerile anticipate reprezinta o solutie pentru PD, iar luna septembrie este “o luna prielnica” pentru organizarea acestui proces, a afirmat, ieri, presedintele interimar al formatiunii, Emil Boc.

Aceasta declaratie vine in completarea unui interviu pe care presedintele Basescu l-a acordat, marti, agentiei Reuters, in care a declarat ca imediat dupa semnarea Tratatului de aderare la UE, in mai, iunie, nu mai tirziu de luna septembrie, trebuie organizate alegeri anticipate in Romania.

“Nu vedem de ce n-ar putea fi organizate alegeri anticipate, in conditiile in care este intr-adevar nevoie, ca sa duci la capat promisiunile facute in campanie si, pe de alta parte, sa pregatesti masurile reale de integrare in UE, cu un guvern stabil, cu o majoritate parlamentara stabila si nu la limita”, a spus Boc.

In opinia sa, solutia anticipatelor este una “extrem de viabila si de benefica sistemului politic romanesc”. Boc a mai explicat ca solutia alegerilor anticipate poate fi “creionata” in baza textelor din Constitutie.