"Daca domnul Iliescu nu candideaza pentru postul de presedinte, atunci voi candida eu. Sunt acum presedinte al partidului, am fost timp de patru ani. Nu am nici o dificultate sa conduc partidul. L-am condus si cand era la guvernare, pot sa-l conduc si cand suntem in opozitie", a tinut sa precizeze Adrian Nastase in cadrul unei emisiuni televizate.

Fostul premier a subiniat ca nu s-a inteles cu Ion Iliescu, astfel incat acesta sa candideze pentru postul de presedinte, iar el, pentru postul de presedinte executiv. Totusi, Nastase a precizat ca in situatia in care Iliescu va candida pentru postul de presedinte, atunci el va opta pentru pozitia a doua, probabil pentru functia de presedinte executiv.

In acest sens, Nastase a declarat ca face acest lucru din respect pentru Iliescu. "Inteligenta politica nu este sa te bati cu cineva, ci sa te intelegi cu cineva. Deci, eu caut o formula de coabitare in partid care sa dea forta partidului", a accentuat Nastase.

Actualul presedinte al PSD a adaugat ca nu va face jocul celor care doresc spargerea partidului, insa nici nu-i va lasa "pe cei care doresc o restauratie in partid sa-si faca jocul".

Joc de sah: mutarea 1

Lupta politica a lui Nastase cu Iliescu devine din ce in ce mai mult un joc de sah. Nastase il respecta pe Iliescu, dar nici nu-l "iarta" atunci cand are ocazia. Dupa declaratiile lui Iliescu referitoare la Geoana, conform carora fostul ministru de externe s-a comportat ca un prostanac in campania electorala, Nastase a declarat ca nu este de acord cu pozitia lui Iliescu, dar...

, in stilul sau caracteristic, a precizat ca nu accepta nici pozitia lui Geoana, conform careia Iliescu se afla la o varsta biologica in care nu mai stie ce vorbeste. La randul lui, Ion Iliescu a precizat ca "nu a fost nici un fel de atat" la adresa lui Geoana. "Discutam despre gestionarea fazei ultime a competitiei electorale si care s-a gestionat nu foarte intelept (...

)Maniera in care a prezentat negocierile cu UDMR a suparat electoratul din Ardeal", a conchis Iliescu.

Mutarea 2: Rateurile lui Iliescu, dar... Rus

Pe de alta parte, Nastase a precizat ca si Theodor Melescanu a fost promovat de Ion Iliescu direct ca vicepresedinte al partidului si nu a confirmat, adaugand ca au fost si alti oameni care nu au confirmat pentru Iliescu, cum este Eugen Mihaiescu. Si ca sa impace si "capra si varza" in PSD, Nastase a echilibrat balanta.

In acest sens, el a subliniat ca nu doreste ca cele precizate de el sa creeze nemultumiri.

"Din contra, cei mai multi dintre oamenii care sunt astazi in prima linie in PSD sunt oameni pe care i-am promovat, cum este Mihai Tanasescu, Mircea Geoana, Ioan Rus, Titus Corlatean, si care arata o noua generatie, o noua abordare in cadrul partidului", a continuat Nastase, adaugand ca sunt doar doua exemple de oameni pe care i-a promovat si nu au confirmat, un exemplu "profund nereusit"

fiind Cozmin Gusa, iar altul, Victor Ponta, care este "un om politic tanar, dar care "nu are insa foarte clar pus capul-compas". Insa Nastase nu l-a numit si pe Ioan Rus in grupul celor doi.

Pasul 3: Iliescu nu prea-ntelege

"Domnul Iliescu nu a fost in partid in ultimii patru ani si, privind din afara partidului, a vazut lucrurile intr-un anumit fel. Poate ca a vazut mai clar anumite greseli, dar poate ca nu a inteles unele lucruri importante care s-au intamplat in partid", a spus Nastase.

El a aratat ca un partid mare ca PSD nu poate sa traiasca printr-un singur lider si ca el crede ca partidul va merge mai departe cu o formula mult mai larga de conducere in care trebuie sa intre cat mai multi oameni noi, tineri. Nastase a adaugat ca nu va face jocul celor care doresc spargerea partidului, dar nici nu-i va lasa "pe cei care doresc o restauratie in partid sa-si faca jocul".

Pasul 4: Nastase: Iliescu a acceptat

Adrian Nastase a mai subliniat ca fostul presedinte al tarii a acceptat faptul ca vechimea de 8-10 ani in vederea promovarii este exagerata.

"Domnul Iliescu, la ultima discutie pe care am avut-o, a acceptat punctele de vedere pe care le-am prezentat, pe care le-au prezentat multi alti colegi, pentru ca una este sa discuti despre nevoia unei anumite promovari, tinand cont si de vechimea in partid, iar, pe de alta parte, nu putem sa exageram sa ajungem la o vechime de 8-10 ani", a spus Nastase.

El a precizat ca problemele din PSD nu se pot rezolva prin impunerea de "bariere de tipul vechimii in partid pentru promovare" si ca forta unui partid este capacitatea lui de a fi deschis.

Anticipatele cu vot uninominal

"Lucrurile sunt inca neclare, oamenii nu stiu exact ce s-a intamplat, unii mai spera, altii sunt blazati, romanii asteapta sa semneze tratatul cu UE. Nu cred ca in acest moment se pune problema alegerilor anticipate", a spus Nastase, adaugand ca nimeni, in afara lui Traian Basescu, nu doreste alegeri anticipate.

Adrian Nastase a mai precizat ca, in perspectiva alegerilor anticipate de anul viitor, ar trebui schimbat sistemul de vot. In acest sens, Nastase a afirmat ca are in vedere pe cel uninominal pentru ca, altfel, se va produce aceeasi majoritate parlamentara fragila si un Guvern fragil.

Gardianul - 3 martie 2005