"Sper ca recenta intalnire cu presedintele Bush l-a convins pe Putin sa adopte in Moldova o alta tactica decat in Ucraina"

Senatorul John McCain, personalitate de frunte a partidului republican, este unul dintre cei mai respectati si admirati politicieni americani. El reprezinta statul Arizona in Senatul Statelor Unite incepand din anul 1986. Intr-un interviu acordat "Europei Libere", senatorul McCain isi explica preocuparea fata de presiunile puterii comuniste inainte de alegerile din Republica Moldova, dar si fata de jocul dezamagitor al Rusiei in regiune.

- Sunteti coautorul rezolutiei senatoriale de la 18 februarie care cere "corectitudine si transparenta" in alegerile parlamentare moldovene. Ce a determinat, care au fost motivatiile acestui act legislativ?

- Ne parvin vesti alarmante privind reprimarea opozitiei, privind interzicerea demonstratiilor si intrunirilor, lucruri la care am asistat si in alte tari din regiune, care deformeaza rezultatul si care nu ingaduie un scrutin liber si corect.

- Pe baza evolutiilor preelectorale, va asteptati la un deznodamant gen "revolutie portocalie"?

- Nu stiu. Continuu sa sper ca se va ingadui un proces electoral mai deschis, care sa fie calificat drept liber si corect de catre grupurile de observatori la fata locului, dar, sincer vorbind, pana acum semnele n-au fost bune. Dar decat sa hotarasc eu cum va reactiona electoratul din Moldova, mai bine asteptam rezultatele si verdictul celor de acolo asupra intregului proces.

- Pe ce baza, pe ce criterii va fi judecata de catre Senatul american legitimitatea alegerilor?

- O sumedenie de organizatii internationale vor observa scrutinul, de la grupuri europene la Institutul International Republican, o multime de grupuri vor analiza atat campania, cat si alegerile propriu-zise. Cum s-a intamplat si in alte locuri, aceste foruri vor pronunta un verdict care va fi acceptat in toata lumea.

- Care vor fi repercusiunile, consecintele practice ale unui scrutin considerat fraudulos?

- Ar fi extrem de neplacut, mergand impotriva curentului din regiune, din tari precum Georgia si Ucraina. Deci, daca e in contradictie cu aceste tendinte, stil Belarus, poporul moldovean va fi vaduvit de un drept fundamental.

- Si care va fi, in acest caz, reactia SUA?

- Din partea SUA vor veni condamnari si critici si, desigur, la momentul potrivit, SUA si europenii vor utiliza toate optiunile, precum rezolutii si celelalte. Nu vom asista desigur la o interventie militara, care nu s-a produs nici in Georgia sau Ucraina. Dar e posibil, in functie de evenimente, ca poporul moldovean sa-si exprime nemultumirea. E greu sa prezic...

Facem tot ce putem pentru a incuraja alegeri libere si corecte, in loc sa ne petrecem vremea anticipand consecintele.

- La Bratislava, presedintele Bush a mentionat Moldova - pentru prima oara la acest nivel - intr-un discurs programatic privind democratizarea fostului spatiu sovietic.

Sunteti coautorul unui proiect de rezolutie in Senat, cerand suspendarea temporara a Rusiei din grupul G-8 al principalelor democratii industrializate pentru, citez, "asaltul impotriva democratiei si libertatilor democratice" de care se face vinovata Moscova. In acest context, ce rol trebuie sa joace Rusia, ce politica ar trebui sa urmeze inlauntru si in regiune?

- Rolul Rusiei poate fi iarasi important. Mi-e teama insa ca presedintele Putin n-a invatat lectia ucraineana si ca dorinta sa de a se impotrivi progresului democratiei la granitele Rusiei s-a accentuat. Pe de alta parte, sper ca Rusia va considera aceste evenimente avantajoase reciproc, va intelege ca toata lumea are numai de castigat.

Cu toate acestea, in ultima vreme actiunile si activitatile pe multiple fronturi ale presedintelui Putin au fost extrem de dezamagitoare: represiune interna, selectia guvernatorilor regionali si ingradirea continua a mass-media. Sper insa ca recenta intalnire cu presedintele Bush l-a convins sa adopte in Moldova o alta tactica decat in Ucraina.

(Interviu difuzat la Radio "Europa Libera")