PSD avea reputatia de partid disciplinat. Socul pierderii alegerilor s-a dovedit mai puternic decit disciplina, chiar si la virful partidului.

Bonzii din fostul partid de guvernamint isi spala in presa rufele murdare. S-a terminat astfel cu punctul forte al PSD, ca disputele si certurile din partid nu ajungeau la urechile ziaristilor. Mai nou, pesedistii de frunte ii cauta ei pe jurnalisti sa le vinda ponturi compromitatoare despre colegii lor de partid.

Dupa alegeri, Adrian Nastase, presedintele PSD, a incasat lovitura dupa lovitura din partea celor pe care ii conduce. Unele sint mult mai dure decit cele primite din partea adversarilor politici.

Povestea a culminat cu atacurile venite din partea parintelui Constitutiei, Antonie Iorgovan, si a parintelui silozurilor, Trita Fanita. Iorgovan a anuntat, in bataie de joc, ca va concura pentru orice functie in partid la care isi va incerca norocul Adrian Nastase. Fostul premier a replicat acru ca nu accepta mitocaniile, regretind ca n-a luat masuri la timp impotriva lui Iorgovan.

Simtind ca steaua actualului presedinte al partidului a apus, Trita Fanita i-a trimis o scrisoare deschisa, aparuta intr-un cotidian central, in care a repetat, cuvint cu cuvint, spusele lui Traian Basescu „Adriane, nici nu stii cit de mic incepi sa fii“ si l-a acuzat apoi ca a transformat partidul in afacere de familie, ca a tras PSD-ul spre dreapta si multe altele.

Incit a fost nevoie chiar de interventia lui Ion Iliescu pentru a-i potoli pe cei care voiau sa-si regleze conturile cu Nastase.

In schimb, Iliescu insusi l-a facut prostanac pe Mircea Geoana, pentru declaratiile sale despre asocierea PSD cu UDMR, la guvernare. Fostul ministru de externe n-a inghitit acest epitet. A declarat ca Iliescu si-a pierdut controlul din cauza virstei inaintate. Or, asa ceva nu s-ar fi intimplat inainte de alegeri.

Iliescu i-a pus aceasta eticheta lui Geoana si pentru a arata cine tine friiele partidului. Ex-ministrul nu s-a lasat, fiindca tacerea lui ar fi dat rau in PSD, unde Geoana are si asa reputatie de perdant.

E clar ca, in competitia pentru functii in partid, se dau ghionturi pe intrecute. Fiecare dintre cei care spera cite ceva incearca sa intre pe un culoar favorabil. Oamenii lui Iliescu il caroteaza pe Nastase, pentru a-i dovedi patriarhului ca sint trup si suflet de partea lui. Iar fostul premier isi pune cenusa in cap, in public, pentru a reintra in gratiile acestuia.

Mai sint insa si imbrincelile de la niveluri mai mici, in care pesedistii mai cu pretentii se straduiesc sa iasa in fata, inainte de alegerile pentru noua conducere. In partidul in care ierarhiile pareau batute in cuie pe veci, goana dupa voturi se dovedeste mai tare decit disciplina.