Seful Comisiei Radei Supreme pentru investigarea cazurilor grave, Hrihori Omelcenko, considera ca procurorul general ar trebui sa declanseze o urmarire penala impotriva fostului presedinte ucrainean, Leonid Kucima.

Presedintele ucrainean Victor Iuscenko a anuntat arestarea a doua persoane suspectate, unul dintre cei doi fiind fostul ministru de interne ucrainean, ca sunt implicate in asasinarea, in anul 2000, a ziaristului Gheorghi Gongadze, acuzandu-l pe fostul presedinte Leonid Kucima de musamalizarea cazului, informeaza presa ruseasca.

Iuscenko a spus ca acest caz este rezolvat si ca "faptasii dau declaratii despre crima".

Gheorghi Gongadze a fost un ziarist care l-a criticat pe fostul presedintele Leonid Kucima. El a disparut in septembrie 2000, iar, cadavrul sau, decapitat, a fost gasit doua luni mai tarziu. Asasinarea lui Gonhadze a declansat un scandal politic, din cauza acuzatiilor ca "Leonid Kucima insusi ar fi ordonat acest asasinat". Kucima a negat orice amestec in acest caz.

"Procurorul general Sviatoslav Piskun are datoria de a incepe urmarirea penala impotriva lui Kucima, de a obtine un mandat de arestare pe numele lui si de a-l da in urmarire internationala pe ex-presedintele Ucrainei prin Interpol, pentru a fi retinut acolo unde se afla, in strainatate", a declarat Omelcenko intr-un interviu acordat Agentiei "Interfax-Ucraina", preluat de ziarul online

"Forum", care precizeaza ca Leonid Kucima este banuit de implicarea in uciderea ziaristului Gheorghe Gongadze, redactorul-sef al ziarului electronic "Ukrainska Pravda".

Fostul ministru de interne, retinut

Cazul jurnalistului a fost intens mediatizat de presa din intreaga lume, firele anchetei dovedindu-se extrem de incalcite.

Dupa patru ani si jumatate, se pare ca incepe sa se faca lumina in jurul acestui cumplit asasinat. Inna Kisel, purtator de cuvant al Ministerului ucrainean de Interne, a informat ca anchetatorii au descoperit persoanele care "l-au impins pe ziarist in masina". "Detinem, desigur, si vehiculul", a adaugat Kisel.

"Politia doreste sa afle nu numai cine au fost executantii, ci si cine a ordonat crima. Poate fi dificil, dar ii vom gasi", a adaugat purtatorul de cuvant.

Moartea lui Gongadze a declansat proteste violente impotriva presedintelui ucrainean de atunci, Leonid Kucima, pe care opozitia il considera implicat in asasinat. Kucima a negat intotdeauna acuzatiile. La vremea respectiva, si Statele Unite au insistat pentru intensificarea eforturilor in directia elucidarii cazului.

Se pare, insa, ca regimul Kucima nu avea nici un interes in depistarea asasinilor.