Ziad al-Khasawneh, seful unui comitet care il va apara pe Saddam, se asteapta la o sporire a violentelor, daca procesul nu va fi amanat. "Nu-mi imaginez cum ar putea incepe procesul. Strazile sunt in flacari, judecatorii sunt asasinati. Irakul se confrunta cu prea multe probleme", a comentat avocatul intr-un interviu acordat Associated Press.

"Avocatii si judecatorii au nevoie de un loc linistit, unde sa poata citi, sa studieze si sa discute. Asemenea activitati nu pot fi desfasurate in acest an sau la inceputul anului viitor", a estimat el.

Marti, trei agresori neidentificati i-au ucis cu focuri de arma pe judecatorul Barwez Mohammed Mahmud al-Merwani si pe fiul sau, avocatul Aryan Barwez al-Merwani, la Bagdad, in fata locuintei celor doi. Este prima oara cand membri ai Tribunalului Special, care au sarcina de a-i judeca pe Saddam Hussein si pe acolitii sai, cad victima insurgentilor. "Multi irakieni se impotrivesc acestor procese.

Judecatorii nu pot fi aratati la televizor si nici fotografiati, deoarece se tem ca ar putea fi ucisi", a comentat al-Khasawneh. Autoritatile nu au fixat o data a inceperii procesului, insa spera ca acesta sa poata debuta in cursul anului.

Iordanianul al-Khasawneh sustine ca a fost si el amenintat ca va fi "taiat in bucati", daca va veni in Irak pentru a-l apara pe Saddam Hussein, capturat in decembrie 2003. Tribunalul Special a fost infiintat tot la finele lui 2003.

Atentat la minister

Doua atentate sinucigase cu masina-capcana s-au produs ieri in fata Ministerului de Interne de la Bagdad. Cel putin cinci politisti au fost ucisi si alti cinci raniti, potrivit surselor oficiale si martorilor oculari. Cele doua vehicule au fost detonate in jurul orei locale 7.30.

Prima deflagratie pare sa fi fost gandita ca diversiune pentru a doua explozie, mult mai puternica, ce a vizat Ministerul de Interne, post strategic al luptei impotriva rebeliunii.

"Un vehicul KIA a fost detonat in dreptul unui punct de control. Explozia nu a fost foarte mare, insa a provocat mult fum ce a redus enorm vizibilitatea. La nici doua minute, un Jeep Cherokee a sosit in viteza, iar ocupantii autoturismului au deschis focul cu o mitraliera de calibru greu. Politistii au ripostat, insa era prea tarziu.

Masina de teren a patruns pana in dreptul fortelor de securitate si a sarit in aer", a relatat politistul Mohamed Jaafar.

Victime-record

Bilantul militarilor americani ucisi de la declansarea operatiunilor din Irak a atins 1.500, o data cu moartea unui soldat in misiune, la sud de Bagdad, informeaza CNN, citand un comunicat militar. Identitatea soldatului nu a fost data publicitatii, pana la instiintarea familiei. Dintre cei 1.

500 de militari americani decedati pana in prezent, majoritatea au fost ucisi in confruntarile armate cu insurgentii, dupa inlaturarea regimului lui Saddam Hussein.