Celebrul slogan al colectei publice “Dati un leu pentru Ateneu”, prin care s-au strins fonduri pentru construirea celebrei cladiri din centrul Bucurestiului, ar putea reaparea, adaptat pentru Biblioteca Nationala. Autoritatile incearca sa stringa peste 2.

000 de miliarde de lei pentru a muta Biblioteca Nationala in noul sediu din Bulevardul Unirii, pina la sfirsitul anului 2008, a anuntat ieri Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).

Ministerul Culturii a initiat o hotarire de guvern pentru a stringe in doar trei ani banii necesari renovarii unei cladiri destinate Bibliotecii Nationale, a anuntat ieri secretarul de stat pentru cultura scrisa, Ioan Onisei. Anul acesta, bugetul alocat de guvern pentru biblioteca este de 50 de miliarde de lei, dar proiectul are nevoie de peste 2.

000 de miliarde, bani ce vor trebui adunati din sectorul privat sau dintr-o posibila finantare externa. Onisei a propus si organizarea unei colecte publice, de tip “Un leu pentru Ateneu”.

Cladirea de pe Bulevardul Unirii, construita in anii '80, dar nefinalizata, a fost revendicata de Regia Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, in iulie 2002. Regia intentiona sa transforme constructia in sediu al guvernului. Dupa un an, imobilul a fost retrecut in proprietatea MCC, timp in care cladirea a fost lasata in paragina.

Potrivit lui Onisei, s-au furat materiale in valoare de 26 de miliarde de lei.

MCC a anuntat tot ieri repunerea lui Dan Ion Erceanu in functia de director al bibliotecii. Acuzat ca a permis abuziv unui muzeu german copierea unui document din patrimoniul national, Codex Aureus, Erceanu fusese suspendat din functie in 2002. Procuratura generala a decis ca este nevinovat, a precizat ministrul culturii, Mona Musca.

Romanii, incurajati sa citeasca mai mult

Onisei a spus ca starea Bibliotecii Nationale e “o rusine nationala”. Reabilitarea acesteia face parte dintr-un proiect mai amplu initiat de MCC pentru a-i determina pe romani sa citeasca mai mult.

Proiectul, sustinut cu bani de la Banca Mondiala, prevede dotarea si informatizarea bibliotecilor, inclusiv a celor din orasele mici, si include o campanie mediatica pentru incurajarea cititului, a declarat Mona Musca. “Nu e o nebunie, este o chestiune fezabila”, a adaugat ministrul culturii.