Astazi, indragita actrita Maia Morgenstern va fi distinsa de Uniunea Cineastilor (UCIN) din Romania cu "Premiul special pentru interpretare feminina" pentru prestatia sa din 2004. Maia Morgenstern a avut un an cinematografic plin, debutand "cu dreptul" in productia internationala care a facut inconjurul lumii, "Patimile lui Hristos", regizata de Mel Gibson.

In roluri de consistenta a mai aparut in filmele romanesti "Damen Tango" si "Orient Express" (foto).

UCIN va mai acorda astazi, la sediul sau, pe langa premiile pentru cei mai buni creatori de film de fictiune acela si pentru documentare si animatie. Ultimele doua sunt create "exclusiv de regizori care nu au nimic de-a face cu studiourile Sahia si Animafilm, de care ne miram ca inca nu sunt desfiintate de Ministerul Culturii si Cultelor.

Artistii genului exista in ciuda supravietuirii dinozaurilor de care am amintit", ne-a declarat Calin Stanciulescu, critic de film. Regizorul Catalin Mitulescu va primi premiul special al juriului, alaturi de Cristi Puiu si Constantin Popescu pentru regia filmelor laureate la cele mai mari fesivaluri internatioanle anul trecut la Berlin, Cannes si Venetia.

La categoria Debut, premiul revine lui Corneliu Porumboiu pentru filmul "Visul lui Liviu" si actritei Ana Ularu, ca debutanta merituoasa, pentru interpretarile din filmele "Italiencele", "Magnatul" si "Damen Tango". Pentru muzica de film este distins Stefan Elefteriu, iar pentru montaj Adina Georgescu; la imagine - Mihai Malaimare jr. pentru filmele "Lotus" si "Apartamentul".

Horatiu Malaele a fost desemnat cel mai bun actor, pentru rolurile din "Damen Tango" si "Apartamentul", iar Razvan Vasilescu si Coca Bloos pentru rolurile secundare din "Magnatul". Thomas Ciulei este premiat la categoria Documentar pentru "Asta e" si Adrian Baluta pentru Animatie, "Padurea viselor".

La Carte de filom premiul se imparte intre Radu Gabre, "Werner Herzog si mistica reanan" si Dana Duma, "Woody Allen bufon si filosof". Nu s-au acordat premiile pentru Cel mai bun film si regie.