Cresterea exporturilor in luna ianuarie, cu 23,9% fata de perioada similara a anului trecut, este pusa de Departamentul de Comert Exterior din Ministerul Economiei pe seama relaxarii fiscale.

Desi in luna ianuarie a continuat aprecierea leului fata de euro si dolar, iar pe pietele externe cresterea economica si cererea de import au fost relativ limitate, exporturile au crescut mai mult decat importurile, evidentiaza MEC.

"In acest context, cresterea exporturilor este sustinuta de masurile de relaxare fiscala adoptate la sfarsitul lunii decembrie", se precizeaza in comunicatul ministerului. Analistii economici considera insa pozitia reprezentantilor MEC ca fiind una "indrazneata".

"Relaxarea fiscala, avand ca una dintre masurile definitorii reducerea impozitului pe profit, a permis unor exportatori cu probleme un moment de respiro. Este prematur insa sa facem o analiza. Dupa primul trimestru se poate judeca in ce masura noua politica valutara a influentat comertul exterior", ne-a declarat profesorul de economie Daniel Daianu.

El a interpretat cresterea exporturilor ca fiind meritul unor firme care, desi inregistreaza pierderi, au depus mari eforturi pentru mentinerea niselor de piata. "Este un lucru bun faptul ca nu avem o cadere a exporturilor. Insa, se manifesta o tendinta de crestere a deficitului comercial. Nu putem insa sa judecam lucrurile dupa doar o luna", a subliniat Daianu.

Reprezentantul BAC Consulting, analistul Matei Paun, considera ca "numai o crestere a competitivitatii ar fi putut duce la o crestere a exporturilor". "Nu pot intelege cum o reducere a fiscalitatii a dus peste noapte la o crestere a exporturilor, mai ales ca exista un anumit decalaj intre cauza si efect la nivelul economiei", a precizat Paun.

La randul sau, analistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata, se indoieste ca majorarea exporturilor este rezultatul relaxarii fiscale. "Exporturile nu au o elasticitate foarte mare. Nu reactioneaza imediat la stimulente", a precizat el. In opinia sa, efectele relaxarii fiscale se vor face simtite dupa primul trimestru.

"Peste 70% din exporturi sunt in lohn, deci dependente de importuri. Cum aprecierea leului a favorizat importurile, indirect, acest lucru a dus si la cresterea exporturilor", considera Voinea.