Pentru marile firme de asigurare din lume, anul 2004 a insemnat incasari de ordinul miliardelor de euro si profit triplu, rezultate datorate in mare parte boom-ului inregistrat in tarile din Europa centrala si de est (CEE). Insa pentru asiguratorii internationali, Romania a fost cea mai saraca in rezultate.

Anul trecut, veniturile Grupului Generali, detinator a 13 societati de asigurare, au crescut cu 6,7%, ajungind la 2,83 miliarde euro. Totodata, profitul grupului s-a triplat, depasind 90 milioane euro. “Primele incasate pe pietele din CEE, respectiv Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Croatia si Romania, au crescut cu peste 26%, ajungind la 794,4 milioane euro.

Tarile CEE au inregistrat 28% din veniturile grupului, cu 5% mai mult decit in 2003. S-a inregistrat un veritabil boom in Europa centrala si de est, in special pe sectorul asigurarilor de viata si sanatate, unde incasarile au crescut cu aproape 31%, atingind 240 milioane euro”, a declarat, la o conferinta sustinuta la Viena, Karl Stoss, directorul general al Generali Holding Vienna AG.

Intarirea leului a afectat incasarile asiguratorilor

Piata autohtona a asigurarilor are un urias potential, insa veniturile mici ale romanilor o obliga sa se limiteze la asigurarea obligatorie de raspundere civilla auto (RCA). In plus, daca in tarile vecine asigurarile de viata, cele de sanatate si fondurile private de pensii au acaparat rapid numerosi clienti, in Romania asemenea polite sint aproape necunoscute.

“In 2004, in Romania, am pierdut putin din cota de piata. Motivul? In primul rind pentru ca nu am practicat RCA. Apoi, ne-am distantat de anumite contracte unde prima de asigurare era prea mica si, desigur, a contat si fluctuatia cursului valutar”, a spus la rindul sau Werner Moertel, directorul pentru Europa centrala si de est al Grupului Generali.

“Nu cumparam societati haotice!”

Desi la rezultatele grupului, Romania a contribuit cu doar 991 miliarde lei (aproximativ 30 milioane euro), prime brute subscrise, sefii Generali continua sa mizeze pe potentialul pietei. “Am facut si vom mai face investitii. Vrem sa ne extindem, iar 2005 pare un an favorabil pentru acest lucru.

Cerintele de capital impuse firmelor de asigurari din Romania, precum si introducerea leului greu vor schimba piata. Sintem gata sa cumparam noi companii, si daca o societate merita, vom face acest lucru. Peste 3-5 luni, vom putea lua o decizie. Insa nu sintem interesati sa cumparam societati haotice, indiferent de dimensiunea lor”, a explicat Moertel.