Modificarile aduse de Comisia juridica in privinta eliminarii inchisorii pentru calomnie vor fi valabile doar pana la 30 iunie, cand intra in vigoare noul Cod Penal care... ofera in continuare posibilitatea incarcerarii ziaristilor.

"Noi, ieri, la comisie am modificat textul Codului Penal actual, nu cel din Codul Penal care va intra in vigoare pe 30 iunie 2005", a precizat presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PUR). Comisia a discutat o ordonanta de urgenta din 2002, prin care, la vremea respectiva, Guvernul Nastase mentinea pedeapsa cu inchisoarea pentru calomnie.

Dar ordonanta se referea la Codul Penal aflat atunci in vigoare. Intre timp, in 2004 a fost adoptat un nou Cod Penal, care va intra in vigoare de la 30 iunie 2005 si ale carui prevederi vor prevala, dupa cum a recunoscut Sergiu Andon. Practic, textul votat miercuri de Comisia juridica va avea efect doar din momentul publicarii in Monitorul Oficial si pana la 30 iunie.

Codul Penal, care va intra in vigoare pe 30 iunie, prevede la art. 69 pedepsirea calomniei cu zile amenda. Potrivit deputatului liberal Petre Ungureanu, membru al Comisiei juridice, exista o diferenta serioasa intre cele doua prevederi.

El a precizat ca zilele amenda pot fi convertite in inchisoare daca vinovatul nu plateste amenda, in timp ce prevederile care vor fi in vigoare pana la 30 iunie nu prevad posibilitatea inchisorii.

Pe de alta parte, sustine Petre Ungureanu, noul Cod Penal are si elemente inspirate de legislatia europeana, care ar oferi ziaristilor posibilitati mai bune de a se apara - cum ar fi introducerea probei veritatii.