Omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost retinut joi seara de catre procurori, in legatura cu implicarea sa in dosarul RAFO. Aceeasi masura a fost luata si in cazul fostului director general al rafinariei, Toader Gaureanu. Procurorii de la instanta suprema au hotarat retinerea celor doi pentru 24 de ore.

Potrivit Mediafax, Tribunalul Bucuresti a decis in noaptea de joi spre vineri prelungirea arestarii celor doi la 25 de zile.

Despre diversele anchete la RAFO se vorbeste inca de anul trecut. Mult timp acestea s-au desfasurat cu discretie si fara nici un rezultat vizibil. Acum insa

ancheta a devenit cap de afis. Dar care este istoria si miza dosarului RAFO?

--------------------------------------------------------------------------------

Dosarul RAFO are mai multe volume si mai multi inculpati, acuzati de fraude financiare care ar fi fost savirsite in perioada 2001-2004.

Rafinaria a inregistrat o paguba de peste 15 mii de miliarde de lei in perioada 2001-2003, adica atunci cand era patronata de omul de afaceri Corneliu Iacubov.

In toamna anului 2003, in urma unei tranzactii indelung comentate, rafinaria a fost cumparata de firma Balkan Petroleum, ai caror reprezentanti sustin ca din momentul preluarii rafinaria si-a platit toate taxele curente.

Datoriile facute pe vremea lui Corneliu Iacubov au fost insa trecute de guvernul anterior la AVAS.

Regimul preferential de care se bucura rafinaria a devenit in toamna anului trecut un aprins subiect al campaniei electorale.

Alianta DA a insistat asupra legaturilor dintre Corneliu Iacubov si membri din conducerea PSD, iar Traian Basescu a spus ca va cere o ancheta amanuntita a privatizarii si modului in care s-a ajuns ca rafinaria sa acumuleze jumatate de miliard de dolari datorii.

Corneliu Iacubov a negat mereu ca ar mai avea legaturi cu rafinaria. Cu cateva zile inainte de al doilea tur pentru presedintie, ii arunca manusa lui Traian Basescu:

"Ii garantez ca pe mine personal nu are de ce sa ma bage in puscarie. Sunt dispus sa raspund oricand in fata justitiei, daca va fi cazul, dar nu este cazul, si ii comunic pe aceasta cale, ca nu-mi este frica de Traian Basescu, nu-mi este frica de Alianta,

ca nu are de ce sa-mi fie frica. De altfel, vor ramane in opozitie inca patru ani de zile, ceea ce le doresc cu suces", spunea atunci Corneliu Iacubov.

Dupa preluarea puterii de catre Alianta, procuratura a inceput sa vorbeasca despre cercetarile in acest caz.

Au fost facute si citeva arestari, ancheta culminand pana in prezent cu retinerea lui Corneliu Iacubov.

Joi, dupa 10 ore de audieri, Corneliu Iacubov a iesit cu catusele la maini din cladirea Parchetului General. Cu un gest patetic a scuturat catusele, spunand:

"Astea sunt ale lui Basescu. Ce a dat Basescu asta va primi. Sunt catusele lui Basescu".

Corneliu Iacubov este cea mai vizibila figura cuprinsa in paginile dosarului Rafo. Alaturi de el, in acelasi dosar, sunt cercetate mai multe persoane, directori, administratori si patroni, banuiti de a fi facut parte dintr-o complicata retea prin care au fost delapidati si spalati banii de la RAFO.