Fostul ministru de interne al Ucrainei, Yury Kravchenko, a fost gasit mort in locuinta sa situata in apropierea capitalei Kiev. El ar fi urmat sa fie audiat astazi, in leagura cu moarte unui jurnalist critic la adresa fostei puteri.

Potrivit oficialilor din Ministerul de Interne de la Kiev, Yury Kravchenko s-ar fi sinucis. El a fost gasit mort chiar in ziua in care urma sa fie audiat de procurori in capitala tarii Kiev.

Fostul ministru de interne fusese chemat in fata magistratilor pentru a raspunde la mai multe intrebari legate de rapirea si uciderea lui Georgy Gongadze - un jurnalist foarte cunoscut pentru criticile aduse fostelor autoritati.

Jurnalistul a fost ucis acum aproape 5 ani.

Acuzat ca ar fi avut sange pe maini

Opozitia din Ucraina l-a acuzat in mai multe randuri pe fostul ministru de intrene, Yury Kravchenko, ca ar fi fost implicat in acesta crima.

Procurorii au vazut in fostul ministru de interne, Yury Kravchenko, un martor cheie in acest proces. Dar fostul ministru de interne s-a sinucis, se pare cu cateva ore inainte de a raspunde la intrebarile procurorilor.

La inceputul acestei saptamani, presedintele Ucrainei, Viktor Iuschcenko, a anuntat ca principalii suspecti de comiterea omorului au fost arestati.

Lasa-l pe mana mea. Am un grup de baieti care sunt gata sa faca orice

El a adaugat insa ca procurorii continua cercetarile pentru a afla cine a ordonat uciderea jurnalistului Georgy Gongadze. Toti suspectii arestati sunt fosi angajati ai Ministerului de Interne.

De la preluarea puterii, in acest an, presedintele Ucrainei, Viktor Iuschcenko, a plasat anchetarea acestui caz pe lista sa de prioritati.

Opozitia a sustinut intotdeauna ca predecesorul sau, Leonid Kucima, ar fi fost implicat si el in uciderea jurnalistului. Fostul presedinte a negat insa in mod repetat acest lucru.

Gogadze - un jurnalist incomod

Georgy Gongadze a fost un jurnalist cunoscut, care a scris in mod repetat despre ceea ce el a numit o administratie incompetenta si corupta.

Potrivit procurorilor el a disparut in toamna anului 2000 iar a fost gasit decapitat intr-o padure in apropiere de Kiev.

Un lider al opozitiei a publicat ulterior, mai multe inregistrari secrete cu fostul presedinte al Ucrainei, in care acesta discuta problema jurnalistului incomod si ce sa faca cu el.

Intr-una dintre ele, el vorbeste cu fostul ministru de interne, Yury Kravchenko - care se pare ca s-a sinucis astazi. Leonid Kucima ii cere lui Yury Kravchenko "sa il dea pe jurnalistul Gongadze pe mana cecenilor". Fostul ministru de interne ii raspunde: "Lasa-l pe mana mea. Am un grup de baieti care sunt gata sa faca orice."

Fostul presedinte al Ucrainei, Leonid Kucima, nu a negat niciodata ca este vocea sa dar a sustinut ca aceste convorbiri ale sale au fost editate astfel incat sensul raspunsurilor sa fie denaturat.

Apel la calm

Noul presedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko a facut apel la calm, cerand tuturor sa nu se lanseze in speculatii. "Trebuie sa ajungem la o concluzie, in acest caz, a spus el."

Prudenta sa, este explicata de unii analisti, prin scepticimul cu care o parte a presei din Ucraina a primit anuntul guvernului, potrivit caruia ucigasii jurnalistului au fost identificati.

Canalul de televiziune ICTV, apropiat de ginerele fostul presedinte Kucima, a transmis ca principala intrebare - si anume "Cine a ordonat uciderea lui Gongadze" - a ramas fara raspuns.

Mama jurnalistul a declarat unui alt post de televiziune ca acest caz nu este inca incheiat.

De asemnea, o parte a ziarelor din Ucraina au criticat anuntul pe motiv ca ancheta poate fi ingreunata si ca acest anunt este prematur, de vreme ce cazul este inca in acheta procurilor dar judecat lui efectiva nu a inceput.