Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat ca integrarea europeana este prioritatea absoluta pentru Partidul Comunistilor, in cazul victoriei in alegerile parlamentare din 6 martie.

Intr-o conferinta de presa, Vladimir Voronin a probat evolutia sa pe parcursul a patru ani: au disparut diatribele impotriva Occidentului, Moldova nu mai este Cuba Europei asa cum se exprima in 2001 liderul Partidului Comunistilor, promisiunea din manifestul electoral de acum patru ani de a examina posibilitatea aderarii la Uniunea Rusia Belarus este de

domeniul istoriei, integrarea europeana fiind declarata acum prioritatea numarul unu a politicii externe.

Corespondentul BBC, Petru Clej, l-a intrebat pe domnul Voronin, cum se explica astfel de schimbari de 180 de grade. Raspunsul: schimbarea circumstantelor externe.

Asigurari date Rusiei

Presedintele Voronin a tinut insa sa asigure opinia publica din Rusia, dat fiind prezenta masiva a jurnalistilor rusi.

Liderul Comunistilor a spus ca Republica Moldova nu are nici un conflict cu Rusia si ca singura divergenta este legata de Transnistria.

Vladimir Voronin a minimalizat amenintarile Dumei de Stat de la Moscova cu impunerea unor sanctiuni, spunand ca Republica Moldova plateste deja pretul mondial la gaze, industria alcoolului si a tutunului e in mare masura in mana capitalului din Rusia, deci un embargo ar lovi interesele rusesti.

El a adaugat ca in cazul unui embargo privind livrarile de electricitate, Republica Moldova va apela la Romania, a spus Vladimir Voronin. In general, a spus Presedintele Voronin, relatiile cu Romania sunt extreme de importante, iar vremea inghetului din perioada cand la Bucuresti se aflau la putere Ion Iliescu si Adrain Nastase a trecut.

"Cand Romania se afla deja NATO, cand Romania va deveni peste un an si ceva membra a Uniunii Europene, cand s-au petrecut astfel de procese importante in Ucraina, noi nu putem sa nu luam in considerare aceste fapte si aceste situatii"

Vladimir Voronin

“Noi ne-am inteles cu Presedintele Basescu foarte ferm: terminam cu discutiile istorico-lingvistice. Aceasta nu este problema Presedintilor, noi trebuie sa ne ocupam cu probleme strategice de dezvoltare a relatiilor bilaterale. Ne-am inteles ca ne intalnim, Moldova si Romania in marea familie a tarilor europene.

Punem punct si mai departe ne dezvoltam asa cum trebuie sa se dezvolte doua tari vecine”.

Vladimir Voronin a insistat asupra importantei transformarii Partidului Comunistilor intr-un partid modern European si, raspunzand unei intrebari adresate de BBC, a anuntat ca la viitorul congres va pune in discutie schimbarea denumirii partidului.

El a refuzat din nou sa spuna care vor fi candidatii PCRM la functiile de Presedinte, Prim Ministru si Presedinte al Parlamentului, alimentand speculatiile ca ar putea renunta la functia de sef al statului dupa scrutinul din 6 martie, optand in schimb fie pentru cea de sef al Guvernului, fie pentru cea de Presedinte al

Parlamentului, daca evident, Comunistii vor castiga din nou alegerile cu o majoritate confortabila.