Grupul turcesc Transworld Fertilizers, proprietarul combinatului chimic Azomures din Tirgu-Mures, negociaza cu autoritatile un pret preferential la gazele naturale, amenintind cu inchiderea combinatului in cazul respingerii ofertei.

„Societatea ar putea functiona, la limita, doar daca ar plati mai putin cu 20 de dolari pe mia de metri cubi de gaz. In cel mai negru scenariu, in care nu e loc de negociere cu guvernul, vom fi obligati sa oprim activitatea“, a spus vicepresedintele Consiliului de administratie al Azomures, Yetki Erman, la o conferinta organizata de saptaminalul „Banii Nostri“.

Oficialul exclude insa vinzarea afacerii din Romania: „Eu nu am avut o pornire in sensul de a cauta cumparatori. Nu stiu cine ar fi interesat de Azomures.“ Turcii ameninta: „Vom transfera tehnologia in alta parte, unde conditiile sint mai bune.

Egiptul, unde gazul costa 28 de dolari mia de metri cubi, ne face curte de ceva vreme. In Romania nu mai putem suporta o noua crestere a preturilor la gaze“, a spus Erman. Inchiderea combinatului ii sperie pe oficialii locali, pentru ca Azomures a ramas singura unitate mare din Tirgu-Mures. La combinat lucreaza circa trei mii de oameni.

Din punct de vedere al afacerii, e normal ca turcii sa fie suparati: gazele naturale, principalul element de cost al combinatului chimic, s-au scumpit cu peste 270% de cind au preluat societatea.

Insa, in aceasta politica de santajare a statului, exista un precedent defavorabil lor: in 1999, grupul Russki Aluminium a conditionat mentinerea activitatii producatorului de alumina Alor Oradea de obtinerea unui tarif preferential la energia electrica. Atunci, statul nu a cedat, iar rusii au inchis fabrica.

Anul trecut, Azomures a avut un profit brut de aproape 8 milioane de dolari, la vinzari de aproximativ 200 de milioane de dolari. Combinatul a fost cumparat de grupul turcesc in 1998.

Actiunile au pierdut un sfert din valoare

Actiunile companiei Azomures sint listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti si erau, pina acum citeva zile, apreciate de jucatori. Numai ca, in data de 24 februarie, intr-un comunicat trimis Bursei, Azomures anunta investitorii ca Transworld Fertilizers Holding, detinator a 55,97% din actiunile combinatului chimic, cere adunarea actionarilor in data de 16 martie 2005.

Motivul: „preconizata crestere a gazului metan cu 20% de la 1 aprilie, corelata cu tendintele de scadere a preturilor ingrasamintelor, vor aduce pierderi firmei“, se motiveaza in comunicat. Drept urmare, pe 25 februarie actiunile scad cu 15%, pentru ca in 28 februarie sa mai piarda 14%.

Intre 2 si 8 martie 2005 actiunile companiilor listate la categoria I a Bursei (printre care se afla si Azomures) sint suspendate de la tranzactionare.