Schimbarile produse in ultima vreme pe piata asigurarilor se pare ca au creat probleme companiilor de profil. Mai mult, voci din industrie sustin ca reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor inchid ochii la unele abateri pe care agentii economici le-au comis.

„Societatile de asigurare au inceput sa aiba probleme“, a afirmat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), adaugind ca nu s-a referit neaparat la companiile mici.

Constantinescu a mai atras atentia ca cifrele pe care societatile le raporteaza la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nu sint intotdeauna „cele corecte“ si ca se mai poarta inca „telefoanele de interes“. „O companie nu poate avea o rata a daunei de 40% la inceput de an, iar la sfirsit sa aiba de 70-80%.

CSA ar trebui sa fie mai ferma si sa ia niste decizii mai clare atunci cind constata ca exista societati care nu respecta legea“, a subliniat presedintele UNSAR. Potrivit acestuia, unele societati de asigurare au avut un procent de lichiditate mai mic decit percepe legea, adica 1% din cifra de afaceri.

Mai e pina la un miliard

Piata asigurarilor nu va atinge nici anul acesta un miliard de euro, este de parere Constantinescu. Aceasta in conditiile in care actorii din industrie prognozau inca din 2004 atingerea acestei valori . „Nu va fi o crestere mai mare de 20%“, a specificat Constantinescu.

Acesta estimeaza ca pe segmentul asigurarilor de risc financiar nu se vor inregistra cresteri spectaculoase, in vreme ce asigurarile auto vor creste in continuare. Piata asigurarilor a atins, in 2004, o valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.

Cit despre pretul politelor, reprezentantul UNSAR a declarat ca este posibila o majorare a primelor pentru CASCO, fara a mentiona insa procentul cresterii.

Comisioane de 25 de milioane de euro

Desi nu se afla in nomenclatorul de meserii, si pe piata autohtona opereaza brokerii de asigurari, cu alte cuvinte acele persoane care intermediaza intre clienti si companiile de asigurari. „Este o piata tinara, dar nu incipienta“, a apreciat Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in cadrul unei conferinte Finamedia.

Potrivit acestuia, societatile de brokeraj au intermediat, anul trecut, 14% din totalul primelor subscrise pe piata de profil, al carei nivel s-a situat la 35.000 de miliarde de lei (863 de milioane de euro).

De asemenea, brokerii au intermediat prime brute subscrise in suma de peste 120 de milioane de euro in anul prece-dent, iar comisioanele de intermediere aproape ca s-au dublat, ajungind la 25 de milioane de euro. Momentan, in tara noastra exista 247 de brokeri de asigurari, cota lor crescind fata de 2003 cu 3%.