Ghita Constantin are 52 de ani si locuieste in comuna doljeana Virtop. Timp de 16 ani a lucrat ca strungar pe vapoare care apartineau companiei Petromar. Pe una dintre aceste nave, “Muntenia”, Ghita l-a avut comandant pe actualul presedinte al tarii, Traian Basescu.

Ghita a navigat sub comanda lui Traian Basescu in doua voiaje care, impreuna, au durat sase luni. Doljeanul isi aduce si azi aminte cu nostalgie de acea perioada, iar atunci cind se afla prin comuna la un “pahar de vorba” cu consatenii, nu conteneste sa le relateze cum l-a batut la table pe actualul presedinte si ce comandant de treaba era Basescu.

“Berica” de la Eforie

Pe Ghita l-am gasit ieri la Caminul Cultural din Virtop. Juca table cu un consatean. Cind i-am spus ca vrem sa stam de vorba cu el, ne-a zis: “Doua zaruri mai am si mergem. Va povestesc tot ce vreti dumneavoastra”. Dupa cinci minute in care barbatul “si-a ucis” adversarul cu doua “sase-sase”, ne-am indreptat spre locuinta lui.

“Nu e departe, puteti lasa masina aici, mergem pe jos”, ne-a spus Ghita.

Ajungem acasa. Barbatul ne invita in una dintre camerele “bune”, se asaza la masa, aprinde o tigara, dupa care incepe sa povesteasca. “Soarta asta ce ciudata e, mai copii! Ma uit la mine... In ‘79 eram strungar la fabrica, in Calafat. Ce mi-am zis io, ca era vara si aveam doua saptamini de concediu? Ia, hai sa merg la mare. Zis si facut. Mi-am scos bilet prin sindicat si am plecat.

Daca aveam sa stiu cum urma sa mi se schimbe cursul vietii...!”

Cazat in Eforie, Ghita se imprieteneste in ultima seara de concediu cu un barbat care lucra in port. “Am stat noi la o bere, m-a intrebat de unde sint, ce lucrez si la plecare mi-a zis asa, mai mult intr-o doara, daca nu mi-ar placea sa lucrez si eu in port. Nu stiam ce sa raspund si i-am zis ca trebuie sa ma mai gindesc.

A mai cerut cite un rind de bere si apoi altul, si nu m-a lasat pina nu am zis da”, continua barbatul.

A ajuns strungar pe mare

Dupa trei luni in care a lucrat ca strungar pe uscat, intr-o seara lui Ghita i s-a propus sa mearga pe una dintre platformele petroliere. “Era mare lucru, sa stii! Unii dintre baieti aveau vechime doi-trei ani si nu reuseau. La mine a venit un inginer, tin minte ca si azi, Ion Alexandru, si m-a intrebat: “Tovule, nu ai vrea mata sa lucrezi pe platforma?”.

Eu, care stiam ca acolo e salariul mult mai mare si ca greu poti ajunge, am acceptat imediat. Aveam doua platforme, “Prometeu” si “Atlas”. Am mers pe “Prometeu””.

De aici nu a mai fost decit un pas pina a ajuns sa lucreze in flota comerciala. “Primul vas pe care am lucrat a fost “Muntenia”. Si-i auzeam pe toti baietii cum se laudau cu comandantul lor, Traian Basescu... Habar n-aveam eu de el atunci”, ride Ghita cu subinteles. Strungar pe “Muntenia” si cu Basescu pe puntea de comanda, Ghita Constantin a plecat in primul voiaj, de trei luni, in China.

“Era un comandant de treaba. Nu spun asta pentru ca este acum cine este. Da’ sa stii ca atunci cind am iesit in larg mi-am dat seama ca numele lui era pe buzele tuturor marinarilor.

Domnule, Basescu nu pleca in voiaj daca nu avea asigurat tot ce era necesar pentru oamenii sai. Era bataios si bun organizator”.

“Ia, oltene, sa te vad!”

Prima intilnire a lui Ghita cu comandantul a avut loc la clubul navei. “Seara, dupa program, mergeam si jucam sah, table. El, ca si mine, era “baratat” (priceput, expert - n.r. ) la table. Mi-a zis scurt: “Ia, oltene, sa te vad”. Tin minte si azi: 3 la 1 pentru mine la partide. Nu s-a suparat, dar l-am vazut cum fierbea in zilele urmatoare. La a doua confruntare m-a batut el pe mine mar.

Nu mai stiu cum s-a terminat in final intrecerea noastra, dar stiu ca pierdea si unul, si celalalt”.

Inca de atunci, Basescu avea aceeasi atitudine calma, joviala, care l-a facut popular. Cel putin asa sustine nea Ghita. “Comandanti erau multi, iti dai seama, dar putini ca el. Stia sa se faca inteles si, ce consider eu ca e cel mai important, tinea cont de sfaturile celor din jur. La mine a venit intr-o seara si mi-a zis: “Oltene, vreau sa imi faci asta si asta. Aici ai schema, da-i bataie”.

M-am uitat pe hirtii, era o seringa pentru topit cositor. Eu m-am gindit ca puteam sa-i mai fac ceva in plus pe linga ce era pe schema. M-am dus la el, i-am spus, s-a gindit putin, dupa care mi-a zimbit si a zis: “Asa e, ai dreptate””.

Voiajul din Canada

Al doilea voiaj in care Ghita l-a avut comandant pe Basescu a fost in Canada. De aceasta calatorie il leaga, din nou, o amintire cu presedintele tarii. “Aveam pe unul, Ion Gegiu, Doamne, mare puslama. Am ajuns la canadieni si ce credeti ca face asta. Iese prin oras, ii imbirliga pe unii ca e comandantul navei si nu stiu ce le-a vindut, pe 12-15 mii de dolari.

A doua zi le-a cerut o masina, s-a dus la aeroport, si ia-l de unde nu-i. Acuma venira canadienii sa-si ia “marfa” vinduta de Gegiu si intrebau prin toate partile de “mister John”. A iesit Basescu la ei, i-a ascultat, si dupa ce a auzit intreaga poveste, a inceput sa rida, exclamind “la uite , bai, la ce l-a dus mintea pe asta!”.

Nu mai stiu cum s-a terminat povestea, dar un lucru e sigur: nu se pierdea, dom’ne cu una - cu doua. Putea sa fie mare necaz mare, tot te scotea din belea.”

“Ne ajuta intotdeauna”

Atunci cind mergeau la cumparaturi, Basescu isi sfatuia echipajul sa fie cu mare bagare de seama: “Era om versat, le stia pe toate. Ne spunea intotdeauna sa avem grija pe unde mergem. Si nu exista situatie in care sa nu te ajute daca aveai nevoie de ceva”, mai precizeaza Ghita Constantin. Barbatul are deja zece ani de cind a parasit Constanta. Pe Basescu l-a vazut ultima oara in 1987.

Cu toate acestea, este ferm convins ca, daca l-ar intilni astazi pe strada, presedintele tarii l-ar recunoaste. “Nu si-a uitat niciodata oamenii”, este explicatia lui Ghita Constantin, olteanul care s-a aflat sub comanda lui Basescu timp sase luni.

Un magar si patru gaini in batatura

Desi a lucrat o viata intreaga pe mare, Ghita nu s-a ales cu mare lucru. Are o casuta modesta, dar foarte curata. In ograda n-are decit patru gaini si un magar. Dar se multumeste si cu atit. Spune despre el ca e un tip dur si ca nu o sa se lase niciodata doborit de greutatile vietii. Recunoaste ca, totodata, a fost un autodidact si ca a invatat multe de la Traian Basescu.

Petre Cojocaru, Florin Baltaretu