In timp ce pe bursele externe pretul titeiului doboara record dupa record, companiile petroliere din Romania continua sa ieftineasca benzina. In schimb, motorina se scumpeste. Petrom, lider in distributia de carburanti, a anuntat ieri ca ieftineste, incepind de azi, benzina Eco Premium, Euro Premium si Premium fara plumb cu 200 de lei/litru.

Tot de azi, soferii trebuie sa plateasca in plus 600 de lei/litru de motorina Super Euro Diesel si Euro Diesel. Pretul autogasului ramine neschimbat. Decizia oficialilor Petrom este argumentata prin “alinierea la cotatiile internationale ale produselor petroliere si mediul concurential local”. Rompetrol va anunta luni noile preturi la benzina si motorina.

In ultima luna, Petrom si Rompetrol si-au obisnuit clientii cu ieftiniri aproape saptaminale ale preturilor la benzina si motorina. Petrom a anuntat ca va tine cont de cotatiile internationale la carburanti (Platt’s Mediteranean), in timp ce Rompetrol spune ca ia in considerare cotatia titeiului Ural.

Modificarile operate de cele doua companii pina acum doar in sensul ieftinirii, in conditiile in care pretul international al titeiului a crescut, depasind din nou nivelul de 50 de dolari/baril, ridica insa semne de intrebare.

Devalorizarea euro a determinat companiile Petrom si Rompetrol sa-si orienteze o parte din produsele destinate pietelor externe catre cea autohtona, pentru ca exportul nu mai este la fel de avantajos cum era la un curs de 40.

000 de lei/euro? Vor cele doua companii sa vinda cantitati mai mari de produse intr-o perioada in care se stie ca se inregistreaza un consum mai scazut de carburanti (agricultura nu foloseste prea multa motorina iarna, iar traficul rutier este mai scazut)? Atit oficialii Petrom, cit si cei ai Rompetrol neaga ca acestea ar fi adevaratele motive ale ieftinirilor.

“Scaderea preturilor carburantilor Petrom, din ultima perioada, este strict legata de noua politica de preturi anuntata de companie acum citeva saptamini.

Exporturile Petrom se incadreaza in limitele normale, nu au scazut? Au fost unele probleme de livrare ca urmare a conditiilor atmosferice (furtuna pe mare, porturi inchise), dar ele sint probleme obisnuite in aceasta perioada”, ne-au spus reprezentantii Petrom. Raspunsuri asemanatoare am primit si de la Rompetrol. “Exporturile nu au scazut. Nu avem stocuri”.

Surse din domeniul petrolier spun ca totusi politica de preturi a celor doi operatori nu are legatura cu cotatiile internationale care au urcat nu numai la titei, ci si la carburanti.

Nu ca ieftinirea benzinei si motorinei ar dauna romanilor, dar daca intr-adevar asa stau lucrurile, ce motive au cele doua companii sa nu recunoasca faptul ca exporturile au devenit mai putin rentabile fata de anul trecut?

La Londra, cotatia a ajuns la 51,85 dolari/baril

Potrivit Reuters, pretul petrolului de referinta pe piata americana a atins joi cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni (53,65 dolari/baril), apropiindu-se de maximumul istoric din luna octombrie 2004. Totodata, cotatiile petrolului Brent, de referinta la Londra, au crescut cu 63 de centi, pina la 51,85 de dolari/baril.

Pe piata americana, nivelul atins joi marcheaza o marire de 17% a pretului titeiului in ultimele trei saptamini.

Analistii apreciaza ca pretul combustibililor a urcat, in ultima perioada, pe baza afluxului de fonduri speculative de pe pietele financiare si a cresterii economice solide din multe state industrializate.

Totodata, deprecierea dolarului de saptamina trecuta i-a determinat pe multi speculanti sa faca plasamente pe piata petrolului, convinsi ca producatorii OPEC sint favorabili nivelului ridicat al preturilor. Majoritatea membrilor OPEC au estimat, in cadrul declaratiilor recente, ca preturile petrolului se vor mentine in intervalul de 40-50 de dolari in acest an.

Secretarul general al organizatiei, Adnan Shihab-Eldin, a aratat insa ca nu exclude posibilitatea ca in urmatorii doi ani cotatiile titeiului sa poata ajunge pina la 80 de dolari/baril, in cazul unor intreruperi importante ale productiei. Maximumul istoric al pretului petrolului, de 55,67 dolari/baril, a fost atins pe 25 octombrie 2004.

Noile preturi la statiile Petrom

Eco Premium 29.600 lei/litru

Euro Premium 29.300 lei/litru

Premium fara plumb 29.300 lei/litru

Motorina Super Euro Disel 27.900 lei/litru

Motorina Euro Diesel 27.300 lei/litru

AutoGas 17.700 lei/litru