In aplauzele generale, procurorii Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Justitie si ai Parchetului National Anticoruptie se intrec in a-i trimite la beci, cu mandate de retinere sau de arestare, pe mai marii lumii interlope. Aceeasi soarta e rezervata si unor cunoscute personaje banuite ca au dat statului mari gauri financiare. Care nu sunt banditi de drumul mare. Ci "gulere albe".

Operatiunea "Pentru o Romanie mai curata" se desfasoara, zi si noapte, tot timpul, sub obiectivele camerelor foto sau video. Rar se intampla ca un ziar sau o televiziune sa piarda senzationalul episod al transferului unei persoane de la caldura la frig. Mai mult chiar: presa afla inainte de la procurori. Iar stirea bomba e data la tipar, desi evenimentul inca nu s-a produs.

Abia apoi urmeaza arestarea. Si, cu deosebirea ca sunt ignorate de mass-media, ajung la beci, in asteptarea anchetei si judecatii, mii si mii de amarati care au furat sau nu gaina.

Chiar e necesar in toate situatiile mandatul de retinere sau arestare? In plina sarbatoare a "eradicarii coruptiei si criminalitatii economico-financiare", a sosit momentul sa ne punem cateva intrebari si sa zgandarim coarda sensibila a democratiei.

O blestemata istorie se repeta. In urma cu opt ani, atunci cand Presedintele Emil Constantinescu, norocosul castigator al alegerilor din 1996, a avut prima sa intalnire cu reprezentantii Clubului Roman de Presa, am avut o reactie care i-a socat pe multi. Seful statului anunta, legat de scandalul "Bancorex", ca Razvan Temesan, groparul bancii, va fi arestat.

Ziarul Ziua era la capatul unei campanii de presa de aproape doi ani. In care am fost aproape singuri. Celelalte publicatii primeau bani buni de la Bancorex pentru a difuza, in serie, comunicate contra. Tot pe banii bancii, peste 1000 de functionari Bancorex, sub presiunea lui Razvan Temesan, au intentat un proces cotidianului nostru, solicitand despagubiri fabuloase.

Si numerosi politisti, politicieni, magistrati si reprezentanti ai serviciilor secrete primeau - in schimbul protectiei - credite preferentiale de la Temesan. Anuntul facut de Constantinescu ar fi trebuit sa-mi dea satisfactie.

Si totusi, reactia pe care am avut-o a fost aceea de a-mi exprima nedumerirea in legatura cu intentia ca presedintele respectivei banci sa fie arestat si de a avertiza ferm ca o asemenea decizie poate fi periculoasa. Si pentru democratie, si pentru starea financiara a unei banci si asa lovite de cancer. Eu credeam, si cred si acum, ca am avut o reactie corecta.

In timp ce presedintelui Emil Constantinescu si celorlalti directori de ziare nu le venea sa creada ca tocmai eu formulez obiectii. Dar am avut dreptate. Prabusirea Bancorex nu a mai putut fi evitata, unul dintre motive fiind si modul in care a fost arestat, anchetat si judecat Razvan Temesan. Ca sa nu mai vorbim ca, in cele din urma, acesta a primit si despagubiri. Desi fusese vinovat.

Am relatat episodul de mai sus pentru a scurtcircuita opinia publica si pentru a avertiza ca greseala se repeta. Si se vor repeta si consecintele!

Cand beciurile Politiei devin neincapatoare pentru prezumtivi infractori, de la cei mai cunoscuti pana la mii de anonimi, acesta e un semnal nu ca domneste forta dreptului. Ca ne aflam sub semnul dreptului fortei. Pentru ca avem nevoie in aceasta tara de cat mai multe sentinte drepte si definitive date de Justitie. Si nu de cat mai multe mandate de retinere si arestare.

Dintre care unele se dovedesc abuzive. Exista doua categorii mari si late de infractori, din perspectiva gradului de pericol pe care il prezinta. Unii fac parte din asa-numita interlopa. Clanuri de tip mafiot, alcatuite din persoane care actioneaza prin sechestrarea, violarea, maltratarea, torturarea, schingiurea sau chiar suprimarea altor persoane. Acesti indivizi nu trebuie lasati in libertate.

Mai ales cand exista legaturi vadite intre componenti ai bandelor mafiote si politicieni, politisti si magistrati de frunte. Violenta lor incredibila, combinata cu protectia pe care si-au creat-o, este un amestec exploziv. Iar consecintele nu pot fi evitate decat prin ridicarea, pana cand Justitia se va pronunta, a libertatii acestora de a se manifesta.

In aceasta categorie pot intra si oameni de afaceri din orice domeniu, care in mod vadit distrug probele, incercand astfel sa bareze drumul Justitiei catre adevar. Dar libertatea magistratilor de a emite mandate de retinere si arestare ar trebui sa se opreasca aici.

Visez o Romanie, stat democrat si de drept, in care toate categoriile de persoane care au incalcat legea, cu exceptia celor real periculoase, sa stea in libertate pana cand Justitia se pronunta definitiv. Si abia in acel moment, cetateanul X, imbracat de strada sau in costum, nu se mai intoarce acasa, ci se duce acolo unde a fost condamnat.

Am scris cu tenacitate in acest ziar despre VGB si afacerea RAFO. Inclusiv despre unitatile paramilitare ale fratilor Iancu. Alcatuite din oameni violenti. Culmea este ca nu acesti batausi periculosi sunt retinuti si arestati.

Autoritatile ar trebui sa aiba motive beton care sa justifice aruncarea ostentativ mediatizata, dupa gratii a unor persoane cum sunt Constantin Margarit, Alexandru si Octavian Iancu si, incepand de alaltaieri, Corneliu Iacobov. Dar aceasta e fata vazuta a aisbergului. Ce ne facem insa cu miile de anonimi "umflati" in aceleasi conditii?