Vanzarile ilegale de subsante cu efecte narcotice, prin intermediul Internetului, au cunoscut o crestere alarmanta spune un recent studiu comandat de ONU. In acelasi timp, se inmultesc procesele impotriva celor care vand on-line medicamente contrafacute.

Fie ca este vorba de mesaje spam, fie de site-uri care ofera, la discretie, diverse medicamente si substante "periculoase", problema "farmaciei on-line" a ajuns in centrul atentiei a diverse organisme internationale. Recent a fost facut public raportul agentiei International Narcotics Control Board, o documentare realizata la cererea si cu sprijinul Organizatiei Natiunilor Unite.

"Narcoticelelor, substantelor psihotrope li se face o publicitate tot mai mare pe Internet si sunt vandute ilegal, fara a se mai cere, din partea farmaciilor on-line evidenta unor prescriptii medicale", se arata in raport.

Agentia monitorizeaza traficul medicamentelor pe Internet si a observat ca in 2004, substante care pot fi foarte periculoase pentru organism, precum tranchilizante si stimulente, au fost vandute cu lejeritate, fara sa se verifice, macar, varsta celor care le solicitau. (Intregul raport poate fi gasit, in format PDF, la adresa: www.incb.org.)

LA LIBER. Studiul s-a bazat mai mult pe observarea "pietei" din Europa si Asia si s-a descoperit ca aproximatix 90% din vanzarile farmaciilor cu servicii on-line sunt efectuate fara prescriptiile cerute in cazul medicamentelor narcotice si substantelor cu efecte psihotrope. De altfel, substantele care "afecteaza creierul" au cea mai mare cautare intre produsele vandute on-line.

Intre aceste substante se regasesc din belsug substante trecute la "capitolul" droguri de risc (diazepam), de mare risc (amfetamina, fentanil) sau secobarbital (barbiturice), produs trecut la precursori, adica substante utilizate frecvent in fabricarea drogurilor (in legislatia romana vezi Legea nr. 143 ??iunie 2000).

COOPERARE INTERNATIONALA. In final, documentul cere o mai buna cooperare intre guverne si organizatii internationale, precum Interpol, Organizatia Mondiala a Sanatatii sau Uniunea Postei Universale.

Pentru a exemplifica la nivel de tari, au fost aduse critici Pakistanului pentru ca nu a reusit sa combata companiile care distribuie in mod ilicit substante psihotrope catre Elvetia si Olanda.

CONTRAFACERI. Dar problema substantelor psihotrope vandute pe Internet, nu este singura problema in domeniul farmaciilor on-line. Distribuirea de medicamente contrafacute, mai ales prin mesaje spam, da alte dureri de cap. Producatorul de medicamente, Pfizer, este un "campion" la dat in judecata site-uri care vand Viagra sau copii ale altor medicamente.

Numai in august 2004, Pfizer a dat in judecata 30 de asemenea site-uri si 29 dintre nu au mai putut sa opereze.