Cum altfel, cand de la 1 martie ei trebuie sa-si faca socotelile dupa cat de greu atarna moneda nationala, acum intr-o noua varianta - fara patru zerouri in coada. Cine dadea mai ieri 30.000 pe un pachet de tigari, astazi da de zece ori mai putin pe un costum de motociclist.

Ca se evite o depresie nationala, Banca lui Mugur Isarescu promite ca-si va da silinta sa amane pe termen cat mai lung perioada de tranzitie la noua moneda.

Europenii

Linistiti oarecum, oamenii au incercat, cumva, sa se dumireasca mai bine ce vrea Europa de la ei. Si s-au dumirit, cat de cat, prin vizita comisarului pentru Extindere, Olli Rehn. Intai si-ntai, acesta a spus ce are de dat UE: "Romania va semna Tratatul de aderare la UE pe 25 aprilie".

Apoi a cerut sa vada rezultate in reforma si in lupta anticoruptie, ceea ce l-a necajit pe Presedintele Basescu. "Vest-europenii care spun ca Romania e corupta sa aduca dovezi.

Molcom, oaspetele european a spus ca UE va face o evaluare corecta a Romaniei, cu conditia ca Bucurestii sa-i lamureasca mai bine pe baietii din Bruxelles ce se intampla la noi.

Lamuriri necesare, mai ales prin prisma coruptiei, dupa cum arata europarlamentarii germani citati din nou de presa. Opozitia fata de aderarea Romaniei, invocata de Die Welt, este confirmata si de francezii de la Le Monde.

Moldovenii

Carcotasii ar spune ca presa occidentala nu si-a ales bine momentul: in stil Al Capone, Corneliu Iacubov, creierul de la Rafo, a fost retinut de politie.

Daca unii se asteptau el sa plece imediat, Parchetul da semne ca vrea sa-l tina in catuse pe termen lung.

Poate de vina este si amenintarea/blestemul lui Iacubov la adresa lui Basescu: "Ce-a dat, asta o sa primeasca!".

Cazul Rafo s-a luptat, in atentia moldovenilor, cu evolutiile electorale din Republica vecina, inaintea alegerilor de ieri.

Americanii

Pe calea integrarii, rosul lui Voronin parea mai tare ca portocaliul opozitiei, cu toata zazania Moscovei si sperantele in schimbare ale americanilor.

In cazul Romaniei, aceste sperante in schimbare sunt relevate de ultimul raport al Departamentului de Stat privind drepturile omului in Romania. Acelasi raport arata, insa, ca procesul schimbarii e abia la inceput, iar cuvantul din poveste inainte mult mai este.

Schimbare vrea si ministrul roman de Externe, care a inceput curatenia de primavara prin ambasade, nu ca ar vrea sa-i schimbe pe nedoritii noii puteri, ci pentru ca in misiunile diplomatice ale tarii prea ar mirosi a vechi.

Stramosii

Altfel spus, ministrul Ungureanu actioneaza preventiv, in caz ca vreun ambasador ar fi rapus de batranete in clipe delicate ale mapamondului.

Preventiv precum Presedintele Basescu, dornic, la sedinta CSAT de luni, sa adopte o strategie preventiva, alaturi de aliati, in afara frontierelor tarii.

In aceiasi termeni, procurorii militari au actionat reactiv impotriva generalului Victor Athanasie Stanculescu, pus oficial sub invinuire pentru rolul sau in evenimentele din decembrie 1989.

Si tot reactivi au fost Presedintele Basescu, care a cerut transferul a doua treimi din arhivele Securitatii la CNSAS, si membrii CNSAS, care, nemultumiti, au cerut toata arhiva cu pricina.

Ziaristii

Intrucat apartenenta la Securitate a facut obiectul a nenumarate procese de calomnie, inevitabil ca aceasta sa lipseasca din dezbaterile saptamanii.

Doar ca decizia "europeana" de eliminare a pedepsei cu inchisoarea pentru calomnie, luata zilele trecute, e valabila doar pana la 30 iunie, cand intra in vigoare noul Cod Penal, dotat cu calomniile de rigoare.

Schimbarile s-au extins in presa, prin preluarea Prima TV, Kiss FM si Radio Star de catre actionarul SBS Broadcasting. La asa miscare, asa reactii: manevra SBS este suspectata de fortarea regulilor concurentei.

Fostii

Tot despre fortarea regulilor concurentei este vorba si in batalia pentru conducerea PSD, unde Ion Iliescu si-a anuntat oficial candidatura la conducerea partidului.

Acelasi lucru il vrea si Mircea Geoana, competitia celor doi capatand grai in termeni de "prostanac", respectiv batran "care nu mai stie ce vorbeste".

La celalalt capat al spectrului, PNTCD s-a lepadat de caracterul istoric si a devenit Partid Popular. Ceea ce a trezit sentimente de concurenta in randul veteranilor, care ameninta cu o noua dezbinare a partidului.

Actualii

In randurile noii puteri, competitia dispare. Pana la remanierea din vara. Sau pana la toamna, cand aliatii cer in unanimitate alegeri anticipate.

Pentru a pastra impresia de unison cu liberalii, Presedintele Basescu s-a intalnit in secret cu eurosocialistii.

Doar populatia este dezbinata in ceea ce ii priveste pe guvernanti: numai 54% dintre romani mai cred ca tara merge intr-o directie buna.

Economia

Economic vorbind, concurenta se schimba pe ici pe colo, prin locurile esentiale, lucru apreciat, pare-se, de agentia Moody's, care a imbunatatit ratingul de tara al Romaniei.

Din iunie, Loganul va face concurenta si pe pietele din Franta, Germania si Spania.

Pe piata bancara locala, grecii de la Banca Romaneasca vor sa mai cumpere o banca.

Iar pe piata imobiliara, presa ofera alternative pe banda rulanta.

Ai zice ca traim intr-o tara normala.