Redesfasurarea trupelor siriene in interiorul Libanului va incepe luni, a anuntat ministrul libanez al apararii Abdel Rahim Mrad, care a precizat ca acest proces se va desfasura in doua faze.

Presedintele Siriei Bashar al Assad se va intalni luni, la Damasc, cu omologul sau libanez Emile Lahoud ca sa discute detaliile.

Insa Statele Unite nu sunt multumite de pasul facut de Siria, spunand ca nu merge suficient de departe.

"Asa cum a declarat vineri presedintele Bush, atunci cand Statele Unite si Franta vorbesc de retragere, avem in vedere o retragere completa, nu jumatati de masura", se afirma in declaratia Departamentului de Stat de la Washington.

Insa gherilele Hezbollah, din Liban, sprijinite de Siria si Iran, au lansat un apel la o mare demonstratie populara, marti, impotriva rezolutiei ONU care cere retragerea fortelor straine din Liban.

Aflat sub mari presiuni internationale ca sa-si retraga trupele din Liban, presedintele Siriei Bashar al Assad a anuntat, intr-un discurs tinut sambata in parlament, o jumatate de pas inapoi. Trupele vor ramane pe teritoriul Libanului, dar vor fi reamplasate in Valea Bekaa, apoi in apropierea frontierei dintre Liban si Siria.

In alocutiunea tinuta in parlament - un eveniment de altfel rar - presedintele sirian Bashar al Assad a afirmat ca Siria nu respinge principiul unei retrageri din Liban si ca nu va ramane acolo o zi in plus daca libanezii vor ajunge la un consens, in sensul plecarii celor 15.000 de militari sirieni.

Deocamdata insa, si aici mesajul sau a fost clar, trupele siriene vor fi doar reamplasate, ramanand pe teritoriul libanez:

"Ne vom retrage complet fortele din Liban in Valea Bekaa, si apoi la granita siriano-libaneza. Asa cum am convenit cu presedintele libanez, domnul Lahoud, Inaltul consiliu siriano-libanez se va intruni in cursul saptamanii ca sa ratifice planul de retragere.

Odata cu finalizarea acestui pas, va insemna ca Siria isi va fi indeplinit toate obligatiile care-i revin prin acordurile de la Taif si rezolutia ONU cu numarul 1559", a spus liderul sirian.

Dar, a subliniat Bashar al Assad, o eventuala retragere completa nu va insemna absenta rolului Siriei in Liban. "Nu ne vom abandona fratii din Liban, de care, in momente cruciale ale istoriei, am fost legati prin aceleasi idealuri", a mai spus el.

Desi Damascul nu merge, cel putin pentru moment, in directia dorita de Washington, care doreste ca Siria sa se retraga complet din Liban, este totusi o cedare in fata presiunilor internationale.

Glasului Statelor Unite i s-a adaugat chiar si cel al Arabiei Saudite. Presiunile au devenit tot mai mari imediat dupa asasinarea, luna trecuta, la Beirut, a fostului premier libanez Rafik Hariri.

Gruparile de opozitie din Liban au acuzat Damascul ca ar fi fost in spatele asasinatului, acuzatie pe care autoritatile siriene au negat-o cu vehementa.

Discursul lui Bashar al Assad, urmarit in direct la Beirut, a fost primit acolo cu o explozie de bucurie. Mii de persoane - unele plangand - au iesit pe strazile capitalei libaneze - strigand, "Siria afara si Libertate, suveranitate, independenta".