PSD nu considera ca a avea un membru marcant dupa gratii, in zeghe, reprezinta o problema. Corneliu Iacobov, arestat preventiv pentru 25 de zile in dosarul RAFO, nu face de rusine partidul, motiv pentru care pesedistii nu au de gand nici sa-l suspende din partid pe perioada cercetarilor penale si a procesului care va urma, nici sa-l excluda din randurile PSD.

Intrebat daca astazi, in cadrul Delegatiei Permanente a PSD, liderii partidului vor lua in discutie subiectul arestarii lui Iacobov, purtatorul de cuvant al social-democratilor, Titus Corlatean, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca "subiectul in cauza nu figureaza pe agenda Delegatiei Permanente" si ca nici n-ar exista motive ca el sa figureze.

Corlatean a explicat ca Iacobov este si va ramane membru al PSD pana in momentul in care Justitia va pronunta sentinta in procesul sau. "Trebuie sa functioneze prezumtia de nevinovatie pana la capat. Dupa ce se pronunta judecatorul, luam o pozitie", a spus purtatorul de cuvant al PSD.

Mai mult decat atat, partidul sustine ca arestarea preventiva a lui Iacobov ar fi o "masura politica", ce se incadreaza intr-o intreaga campanie de "defilare a unor personaje prin fata camerelor de filmat cu catuse la maini", dupa cum a spus acelasi Titus Corlatean.

El a sugerat ca demonstratia de forta a PNA este facuta la comanda politica venita de la presedintele Traian Basescu, "care ameninta ca poate conduce cand vrea el sedintele Consiliului Superior al Magistraturii" si a ministrului Justitiei, Monica Macovei, "care a produs presiuni si constrangeri la adresa institutiilor statului".

"Ministrul Justitiei da ordine la care se reactioneaza", a afirmat purtatorul de cuvant al PSD, spunand ca "devine o regula sa se mearga la arestul preventiv sub presiune politica". Pesedistii au tinut astfel sa intareasca afirmatia inculpatului Iacobov care s-a anuntat a fi direct... victima presedintelui Basescu.

Adriana Dutulescu, Romania Libera - 7 martie 2005

Partidul Social Democrat nu se va dezice de Corneliu Iacobov

preluare BBC

Membru marcant si finantator al PSD, fost vicepresedinte al PSD Bacau, Corneliu Iacobov a fost arestat preventiv in urma cu doua zile sub acuzatia de spalare de bani si delapidarea unor sume de aproape 700 de miliarde, in detrimentul rafinariei Rafo Onesti.

Alaturi de el, in arest preventiv pentru 25 de zile, se afla si fostul director al rafinariei, Teodor Gaureanu.

Presedintele PSD Adrian Nastase spune ca partidul nu va lua inca nici o masura in privinta unei eventuale delimitari de Corneliu Iacobov.

Domnul Nastase nu neaga ca acuzatiile impotriva acestuia a fi intemeiate, dar da de inteles ca in opinia sa, cazul Iacobov ar fi devenit, din motive politice, un fel de etalon al luptei impotriva coruptiei:

"Apare aceasta coincidenta intre ofensiva in probleme de coruptie si discutiile pe teme de coruptie si nevoia de exemplificari si ceea ce s-a intamplat ieri.

Si unii dintre colegii nostri si unii dintre analisti spuneau ca intr-un fel Iacubov, dincolo de ce poate sa fie obiectiv, o preocupare pentru clarificarea unor lucruri din ancheta, a devenit un fel de material didactic".

Adrian Nastase spune ca luni ar urma totusi o decizie in privinta unei eventuale disocieri de Corneliu Iacobov.

Presedintele executiv al PSD, Octav Cosmanca spune ca numai in momentul in care acuzatiile se confirma partidul va lua in discutie posibilitarea excluderii din partid a lui Corneliu Iacobov:

"Eu il cred pe ce spune el, fiindca e deocamdata membru al partidului nostru. Nu pot sa pun la indoiala buna lui credinta. Dar vom vedea in continuare cum evolueaza cercetarea cazului si cum se va incheia dosarul si daca se va trimite sau nu instantelor de judecata.

Nici nu putem sa ne pronuntam inainte de a sti dimensiunea exacta a acestui caz si raspunderile fiecarei persoane in parte care e implicata. Daca se dovedeste ca e nevinovat si noi procedam intre timp la masuri radicale. E normal asa ceva? Nu e normal, nu e firesc".

Dosarul Rafo se afla de multa vreme pe prima pagina a ziarelor, iar numele lui Corneliu Iacobov este aproape similar cu rafinaria din Onesti. Ultimul scandal legat de Rafo, a izbucnit la finele anului trecut in plina campaniei electorala si a implicat si combinatul Carom.

Atunci statul s-a oferit sa preia in contul sau datoriile de 16 mii de miliarde ale celor doua societati.

BBC