Expertii FMI sint gata sa bata palma cu guvernul, dar au un fix: majorarea taxei pe valoarea adaugata. Ministrul Ionut Popescu sustine insa ca nici TVA nu se va mari, nici alte impozite si taxe nu vor mai fi inventate. Negocierile se anunta dificile.

Majorarea procentului de TVA este cuiul lui Pepelea in negocierile cu Fondul Monetar International. Expertii de dincolo de Ocean vad in cresterea taxei cu pricina cea mai indicata masura in sensul asigurarii ca nu vor exista goluri in veniturile bugetare. Guvernul nu vede cu ochi buni solicitarea FMI, atit din ratiuni economice, cit si politice.

Din punct de vedere economic, majorarea TVA este de natura sa creasca toate preturile si tarifele, cu consecinte pe masura asupra inflatiei. Pe de alta parte, ar fi o decizie foarte nepopulara, care ar pica prost la electorat daca se au in vedere alegeri anticipate.

„Cei de la FMI insista intr-adevar pe cresterea TVA, dar noi consideram ca aceasta nu este necesara“, a declarat pentru „Cotidianul“, ministrul Finantelor Ionut Popescu. Acordul dintre Romania si organismul financiar international este de tip „preventiv“, in sensul ca nu prevede trageri de bani.

Mentinerea unor bune relatii cu FMI este insa de dorit din perspectiva procesului de aderare la UE si a raportului de tara din toamna, pentru ca FMI joaca rolul de monitor al Romaniei pentru progresele economice.

Dracul nu e chiar atit de negru

Veniturile realizate la bugetul de stat in perioada 1 ianuarie - 3 martie 2005 au depasit incasarile din aceeasi perioada a anului 2004 cu suma de 7.679,4 miliarde lei (reprezentind o crestere de aproximativ 12%).

“Evolutia incasarilor este ascendenta si demonstreaza ca introducerea cotei unice de impozitare nu afecteaza bugetul statului in masura in care aratau scenariile pesimiste. Analizind gradul ridicat de colectare de pina acum, cred ca minusul de venituri generat de scaderea impozitelor prin introducerea cotei unice nu va fi decit de maximum 15.000 de miliarde de lei, si nu de 30.

000 de miliarde de lei, dupa cum aratau unele estimari”, afirma ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu.

Potrivit acestuia, evolutia incasarilor demonstreaza ca aceia care au aplicat regula de trei simpla pentru a determina golul bugetar lasat de cota unica gresesc. „Totusi nu poti sa iei ca baza ce a fost in doua luni. Este necesar sa fim prudenti“, a spus Ionut Popescu.

Ministrul a declarat pentru „Cotidianul“ ca, in afara majorarilor de impozite deja anuntate - cresterea taxarii pe tranzactii la bursa si imobiliare, respectiv la dobinzile bancare -, nu vor mai aparea „noutati“ fiscale. In schimb, „toti cei care au datorii la stat vor fi executati silit“.

Basescu vrea deficit bugetar mai mare

La sfirsitul negocierilor din luna februarie, autoritatile romane si expertii institutiei financiare au convenit, in principiu, asupra unui deficit bugetar de 0,4 - 0,5% din PIB in acest an.“Un astfel de deficit ar insemna sa reducem cheltuieli importante alocate proiectelor de investitii.

Se va explica negociatorilor FMI ca o tara in curs de dezvoltare precum Romania are nevoie de astfel de investitii“, au spus surse citate de Mediafax. Aceleasi surse sustin ca presedintele Traian Basescu va incerca sa-i convinga pe oficialii Fondului Monetar International sa accepte un deficit bugetar mai mare, explicindu-le ca Romania trebuie sa cheltuiasca sume importante pentru investitii.