Asiguratorii prevad pentru perioada imediat urmatoare o crestere a tarifelor la asigurarile auto facultative atat din cauza majorarii limitelor de despagubire, cat si din cauza ca pretul pieselor de schimb a urcat foarte mult.

Presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu, a declarat ieri ca in curand va avea loc o crestere a tarifelor la asigurarile auto, dar nu a precizat cu cat va urca in medie costul respectivei polite.

Totodata, Constantinescu a spus ca anticipeaza pentru 2005 o crestere a pietei asigurarilor spre un miliard de euro, dar ca nici in acest an valoarea pietei nu va atinge practic aceasta cifra.

El a mai aratat ca piata s-a situat anul trecut, in opinia lui, intre 800 si 840 de milioane de euro. De altfel, trebuie spus ca seful asiguratorilor prognozeaza pentru 2005 o crestere a pietei de 20%.

Asiguratorii critica activitatea CSA

Tot ieri, presedintele UNSAR a criticat aspru activitatea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), spunand ca autoritatea nu-si face datoria. "CSA ar trebui sa fie mai ferma, sa ia decizii mult mai clare: cand constata ca e ceva, cineva care nu respecta legea, sa ia masuri", a declarat Constantinescu.

Liderul operatorilor de pe piata asigurarilor a reprosat Comisiei ca tolereaza ca anumite societati de asigurari sa nu raporteze cifre reale, mai ales in ceea ce priveste rata daunelor la asigurarile auto obligatorii.

El a spus ca prin prea multa toleranta se poate ajunge la o serie de falimente, urmate de despagubiri din fondul de garantare, despagubiri pe care toata piata va trebui sa le suporte. Constantinescu s-a exprimat lapidar, apreciind ca "exista societati de asigurari, printre cele mai mari, care au mari probleme".

Lichiditatea ar putea fi o problema

De altfel, trebuie spus ca exista voci printre asiguratori care apreciaza ca autoritatea de supraveghere si control de pe aceasta piata, CSA, nu este suficient de ferma cu societatile de profil care nu au avut anul trecut lichiditatea ceruta chiar de normele Comisiei.

In replica, presedintele CSA, Nicolae Crisan, ne-a declarat ca este sigur ca nu exista pe piata asigurarilor nici o societate care sa nu indeplineasca sau sa nu fi indeplinit criteriile de lichiditate.