Dupa 12 decembrie, Europenii (ne referim mai jos la cei care zidesc UE) au o problema cu Romania. La inceputul lui noiembrie, nu o aveau. Totul era pus la punct. Sampania venea din Vest. De icre si artificii se ocupa Bucurestiul (relatiile sale cu China si spatiul ex-sovietic erau de nepretuit).

Pe atunci mistretii erau hraniti la Balc, pregatiti pentru Marea Vanatoare a Victoriei in Alegeri, iar Verheugen dadea lectii de transparenta si premonitie Europeana. Stia rezultatul alegerilor, ii indica pe invingatori balbaind prefacut functiile lui Nastase si Geoana. Totul parea batut in cuie in capul comisarului: "arogantul" urma sa fie presedinte, "prostanacul" - prim-ministru.

Victoria lui Basescu le-a dat Europenilor planurile peste cap. Basescu nu le vorbeste limba de lemn; Nastase - da. Basescu nu le maimutareste obiceiurile; Nastase o facea cu voluptate. Basescu nu acorda contracte fara licitatie; Nastase devenise chiar campion al Europei. Basescu confunda institutiile Europene. Nastase nu le confunda niciodata. Basescu nesocoteste litera Tratatelor Europene.

Nastase era atent la litere. Basescu are idei care nu sunt deja inscrise in vreun Tratat sau care nu au fost emise anterior de vreun European. Nastase nu avea idei. In ochii Europenilor, Nastase a fost primul roman care a evoluat pana la stadiul de European. Era produsul lor.

Dovada pe care o cautau pentru a arata scepticilor anticomunisti ca un fost avocat al drepturilor omului in viziunea Ceausescu poate fi European respectabil.

Pe 12 decembrie, romanii au nesocotit mesajul Europenilor. S-a trecut la represalii. Doar macelul de la Balc nu a fost contramandat. Bietii mistreti au patimit pentru alinarea lui Nastase. In rest, festinul European al Romaniei a fost anulat. Asta pentru ca presedintele Basescu nu era pe lista de invitati. E un strain in casa Europenilor.

Ii irita pe cei care au motait privind complice la nelegiuirile cuplului Iliescu-Nastase. Revolta celor care picoteau si s-au trezit deodata cu strainul in casa risca sa provoace criza Europeana anuntata de Severin (alt prezicator), o criza care ar putea readuce PSD-ul la guvernare.

Acum, sigur ca europarlamentarul PPE Markus Ferber nu e din acelasi aluat politic cu comisarul socialist Verheugen, nu e un European sadea. Dar nu se sfieste sa le reprezinte interesele. Partidul sau, Uniunea Crestin Sociala bavareza, a fost reticent fata de entuziasmul celor care doreau cu orice pret aderarea Romaniei in 2007. Dar si-a pastrat reticentele intr-un cadru restrans.

Si le exprima acum, cand Romania e condusa democratic. Cat a fost administratia Nastase, liderii PPE erau zgarciti cu declaratiile, te trimiteau la un coleg italian. Asta pentru ca, in PPE, Romania era arondata lui Berlusconi. Era parohie italiana. Dupa 12 decembrie, nu mai e.

Oricat de intemeiata e fronda europeana nu putem sa nu privim stupefiati la dubla masura cu care jongleaza Europenii. Regimul Iliescu-Nastase, care si-a croit faima de corupt la nivel inalt, a fost premiat cu inchiderea negocierilor. Regimul Basescu-Tariceanu, care incearca acum sa prinda "pestii cei mari" ghiftuiti de guvernarea PSD, e amenintat cu amanarea aderarii.