Am asteptat 22 de ani ca sa ne calificam in sferturile de finala ale Cupei Davis si, acum, visul ni s-a indeplinit. Am invins cu 3-2 Belarusul la capatul unuia dintre cele mai dramatice meciuri pe care le-a jucat Romania in Cupa Davis si ne pregatim pentru urmatorul adversar.

Abia ce se incinsese petrecerea noastra de dupa meciul de la Brasov, cand la mii de kilometri distanta, undeva langa Los Angeles, Andy Roddick si Andre Agassi incercau sa schimbe soarta meciului cu Croatia. Dupa doua zile europenii conduceau cu 2-1 si aveau nevoie de un singur punct pentru a juca impotriva Romaniei in sferturile de finala.

Spre multumirea lor nu au asteptat prea mult pentru ca Ljubicici, un jucator fenomenal in acest inceput de an, l-a invins pe Andy Roddick in patru seturi si a calificat Croatia. Astfel s-a stabilit: Croatia - Romania este unul dintre cele patru sferturi de finala ale Cupei Davis programate sa se desfasoare intre 15 si 17 iulie.

Pentru ca noi am mai jucat o data cu croatii, in 1999, la Bucuresti, meciul din 2005, cu mult mai important, se va desfasura la ei acasa. Greu de spus, in acest moment, pe cine am fi preferat ca adversar, lucru recunoscut si de jucatorii nostri la conferinta de presa de dupa meciul cu Belarus. "Cu oricine am juca o sa fie greu.

Americanii au avut mereu jucatori foarte buni, iar croatii ii au pe Ljubicici si Ancici, aflati intr-o forma senzationala", spunea Andrei Pavel, dar din vocea lui am realizat ca ar prefera Croatia.

Nu de altceva, dar europenii au doar doi jucatori buni si pana la ora meciului unul dintre ei se poate accidenta, isi poate pierde forma, pe cand americanii gasesc oricand 5-6 jucatori care sa ne puna probleme pe o suprafata rapida. Pana la urma, a fost asa cum ne-am dorit.

In tenis este posibil orice, iar Romania a aratat la Brasov ca este suficient sa speri pana in ultima clipa, sa joci cel mai bun tenis ca sa te califici. In privinta adversarului nostru din sferturi, lucrurile nu sunt deloc linistitoare.

Condusi de pe banca de Nikola Pilic, croatii au in echipa doi dintre cei mai in forma jucatori de tenis ai momentului, Ivan Ljubicici si Mario Ancici, aflati pe locurile 4, respectiv 11, in ATP Champions Race 2005, si pe locurile 13, respectiv 20, in clasamentele ATP Entry System.

Romania, prin comparatie, conteaza pe Andrei Pavel, locul 22 in ATP Entry System si 69 in ATP Champions Race 2005, si pe Victor Hanescu, locul 110 in ATP Entry System, respectiv pe locul 103 in clasamentul acestui an. La dublu, croatii joaca tot cu Ljubicici si Ancici, in vreme ce Romania a jucat de cele mai multe ori cu Pavel si Trifu, doar ca rezultatele se lasa asteptate.

In privinta meciurilor directe dintre Pavel si Hanescu, respectiv Ljubicici si Ancici, situatia ne este clar defavorabila. Ljubicici il conduce cu 2-1 pe Andrei si cu 3-0 pe Victor, iar Ancici a jucat doar cu Hanescu, o data, meci pe care l-a si castigat.