Distribuitorii de aparatura electronica si autorii de opere se cearta pe sute de mii de euro. Suma reprezinta bani ce ar rezulta din taxa impusa pentru copia privata.

Producatorii si distribuitorii de aparate prin care se pot copia carti trebuie sa plateasca anual un procent cuprins intre 0,5 si 1,5 din valoarea aparatului, ca taxa pentru copia privata.

Conflictul dintre Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor si Copyro, organizatie de gestiune colectiva care reprezinta drepturile autorilor, risca sa ajunga in instanta. Diferentele de opinii par ireconciliabile atit in ceea ce priveste cuantumul procentului, cit si lista de aparate pentru care sa fie achitat acesta.

Taxa pentru copiatoare

Reprezentantii distribuitorilor considera ca aceasta taxa trebuie achitata doar pentru copiatoare si pentru unele dintre aparatele multifunctionale. „Prin modificarile aduse legii drepturilor de autor prin Legea 285/2004, se prevede sa se plateasca un procent intre 0,5 si 1,5 pentru aparatele de sine statatoare.

In aceasta categorie intra copiatoarele si unele dintre aparatele multifunctionale“, spune Valentin Negoita, presedintele APDETIC. Acesta a mai spus ca membrii asociatiei s-au aratat dispusi sa plateasca 1% din valoarea copiatoarelor si 0,5% din cea a multifunctionalelor, in vreme ce reprezentantii Copyro nu accepta decit 1,5%. „Imprimanta si scanerul impreuna fac un sistem de copiat.

Expertii autorizati vor hotari cine are dreptate. Ne vom conforma deciziei Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor“, spune Eugen Uricaru, presedintele Copyro si al Uniunii Scriitorilor. Comerciantii considera ca hirtia si cartusul pentru imprimanta costa mai mult decit cartea.

Miza mare

Razboiul are drept miza sume mari de bani. Astfel, APDETIC ar fi de acord sa plateasca 1% din valoarea copiatoarelor. Piata copiatoarelor si multifunctionalelor a fost in 2004, conform IDC, de 41 de milioane de euro. Copiatoarele reprezinta aproximativ 21 de milioane de euro, din care 1% inseamna 210.000 de euro.

Din restul de 20 de milioane de euro, aparatele multifunctionale care au si copiator reprezinta cel mult 50%, deci 10 milioane de euro. Din acestia APDETIC ar fi dispusa sa plateasca 0,5% anual, adica 50.000 de euro. In total 260.000 de euro. Copyro pretinde 1,5% din valoarea copiatoarelor si multifunctionalelor, adica 615.000 de euro. Piata printerelor in 2004 a fost de 41,2 milioane de dolari.

1,5% inseamna 618.000 de dolari. Astfel, diferenta dintre oferta si cerere este de 355.000 de euro si 618.000 de dolari. Distribuitorii sunt decisi ca, in cazul in care ORDA nu va lua in considerare argumentele lor, sa se adreseze instantei. Oricum, indiferent de valoarea ei, taxa va fi platita tot de cumparator.