Guvernul va anula sistemul de reesalonare la plata a datoriilor acumulate de agentii economici la Bugetul de stat, deoarece aceste facilitati nu au avut efectele pozitive scontate asupra nivelului de colectare a veniturilor bugetare, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu.

Anuntul privind stoparea reesalonarilor vine cu putin inainte de intalnirea pe care presedintele Traian Basescu o va avea, la Washington, cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI). "Ne pregatim sa anulam aceasta practica nenorocita a reesalonarilor, deoarece s-a dovedit ca sistemul a fost unul pagubos.

Am constatat nu o data ca foarte multe intreprinderi, care au apelat la acest sistem si au ramas neviabile, au adoptat un comportament incorect si si-au finantat dezvoltarea pe banii bugetului. Au considerat ca cea mai ieftina banca este bugetul, pe care au inceput sa il foloseasca precum o sursa proprie de finantare.

Nu avem chef sa mai toleram asemenea practici", a subliniat primul-ministru, la intalnirea directorilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

La randul sau, presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a precizat ca nu vor mai fi acordate alte scutiri la plata obligatiilor bugetare, in afara celor aprobate de Consiliului Concurentei. Ministerul Finantelor va modifica, in acest sens, Legea falimentului si alte acte normative specifice, astfel incat firmele sa nu mai beneficieze, in viitor, de reesalonarea datoriilor.

Tariceanu: "Obligatiile la buget nu sunt negociabile"

Facilitatile acordate pana in prezent vor fi mentinute, cu conditia ca firmele beneficiare sa respecte calendarul de plata a obligatiilor. Tariceanu a aratat ca practica intreprinderilor de stat de a nu-si achita obligatiile bugetare s-a extins, in ultimii ani, si la nivelul sectorului privat, fiind adoptata in principal de "clientii politici ai puterii".

"Vom taia cordonul ombilical de hranire a clientelei politice care s-a inmultit in principal in ultimii patru ani. Comportamentul corect de achitare a obligatiilor bugetare nu va mai fi o optiune a contribuabilului, ci o obligatie bine reglementata de lege", a spus premierul.

El i-a asigurat pe reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de sprijinul Guvernului pentru desfasurarea actiunilor de colectare a veniturilor bugetare, inclusiv prin executarea silita a firmelor rau-platnice, si i-a sfatuit sa reclame la Guvern sau la Ministerul Finantelor orice incercare a datornicilor de a apela la sprijin politic pentru a nu plati obligatiile.

"Toata lumea trebuie sa inteleaga ca obligatiile la buget nu sunt negociabile, indiferent de care obligatie vorbim, ca sunt accize, ca este TVA, ca sunt contributii la asigurarile sociale, acesti bani trebuie sa vina la buget", a spus seful Executivului.

Directorii ANAF vor fi dati afara daca nu "aduna" banii

Tot in cadrul aceleiasi intalniri, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, i-a avertizat pe directorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) ca vor fi dati afara in cazul in care nu isi vor indeplini planul incasarilor de obligatii bugetare de la agentii economici.

El a transmis sefilor de directii judetene ale Agentiei un plan cuprinzand volumul datoriilor curente si al arieratelor care trebuie platite de firmele din judetul respectiv la Bugetul de stat, avertizandu-i ca vor fi inlocuiti daca nu vor reusi sa respecte obiectivele stabilite. "Statutul de functionar public nu este doar o umbrela sub care putem sta linistiti pana la pensie.

Trebuie sa aduceti mai multi bani la Bugetul de stat sau ne vom desparti, in limitele legii, de cine nu va face performanta", a precizat Popescu, citat de Mediafax. Avertismentul a fost reluat si de presedintele Agentiei, Sebastian Bodu, care si-a atentionat subalternii sa nu abuzeze de functie in relatia cu firmele controlate.

Mai mult, primul-ministru a aratat ca multi investitori straini reclama controalele excesive si nejustificate la care sunt supusi din partea inspectorilor fiscali. Tariceanu a mentionat ca si el a fost supus unui tratament similar din partea functionarilor Ministerului Finantelor, in perioada in care lucra in sectorul privat.

"Si eu am incercat pe propria piele abuzurile functionarilor din Ministerul Finantelor, care actionau in numele ministrului de atunci, Florin Georgescu, si care interpretau aberant Legea taxelor de publicitate locala. Am fost obligat sa imi caut dreptatea si sa am castig de cauza in contencios administrativ", a spus premierul.

Ionut Popescu vrea "o atitudine mai ferma"

Ministrul Finantelor le-a mai solicitat directorilor ANAF sa aiba o atitudine mai ferma fata de firmele rau-platnice si sa intervina inainte ca acestea sa acumuleze mari datorii la Bugetul de stat. El a precizat ca nu este multumit de activitatea ANAF din ultimii ani, aratand ca o metoda eficienta de colectare a veniturilor nu ar fi permis cresterea numarului de firme cu datorii.

"Daca am ajuns sa avem atat de multe firme cu mari datorii, trebuie sa va intrebati cat din aceasta situatie este cauzata de activitatea dumneavoastra.

Fiecare trebuie sa se intrebe dimineata, in fata oglinzii, de ce ati avut o atitudine toleranta fata de unele dintre aceste companii si de ce se punea sechestru pe cea mai ruginita Dacie din parcare cand incepea procesul de executare silita", le-a spus Ionut Popescu directorilor ANAF.

La jumatatea lunii trecute, echipe mixte formate din reprezentantii Ministerului Finantelor de la centru si din teritoriu au inceput o serie de controale la companiile cu datorii mari la bugetul consolidat al statului. Intr-o prima faza, controalele vizeaza firmele ale caror datorii au crescut, in ultimele sase luni ale anului trecut, cu peste 2 miliarde de lei.

Finantele vor pune sechestru pe bunuri si poprire pe conturile firmelor datornice la buget, iar daca exista bani in firma, acestia vor fi confiscati. "Noi nu vrem sa inchidem firmele. Intentia noastra este sa recuperam datoriile pe care acestea le au catre stat", precizau, la vremea respectiva, surse din Ministerul Finantelor.

Pe de alta parte, Ministerul si Banca Nationala a Romaniei au inceput o serie de discutii pentru a fi identificate solutii care sa nu le mai permita datornicilor cu conturile poprite sa isi deschida conturi la alte banci.

Datoriile marilor contribuabili depasesc doua miliarde de euro

Potrivit datelor prezentate de ANAF la inceputul lunii februarie, datoriile marilor contribuabili catre bugetul general consolidat au scazut, in ultimele trei luni ale lui 2004, de la 119.543 miliarde de lei (circa 2,9 miliarde de euro) la 94.702 miliarde de lei (2,38 miliarde de euro).

Evidenta marilor contribuabili include companiile care nu au achitat, pana la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, obligatiile datorate Bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, fondului de asigurari sociale de sanatate si fondului de somaj. In prezent, sunt 385 de mari companii restante la plata.

230 dintre acestea se afla in executare silita, statul incercand astfel sa recupereze datorii totale de peste 30.000 de miliarde de lei. Peste 100 de mari contribuabili beneficiaza de inlesniri la plata unor obligatii catre stat in valoare de 5600 de miliarde de lei.

Societatea cu cele mai mari datorii este Carom Onesti, cu restante de 7921 miliarde de lei, urmata de Compania Nationala a Huilei - 5358 miliarde de lei, Societatea pentru Inchiderea si Conservarea Minelor - 4388 miliarde de lei, Termoelectrica - 3356 miliarde de lei si Societatea Nationala de Cai Ferate CFR - 2245 miliarde de lei.

Practica reesalonarilor datoriilor bugetare dateaza din 2002, moment in care a fost adoptata o ordonanta care prevedea acordarea unor astfel de facilitati in functie de anumiti indicatori economici ai firmelor.