Reabilitarea grupurilor energetice ale hidrocentralei Portile de Fier are toate sansele sa se transforme intr-un mare scandal de coruptie, dar si unul financiar, daca Ministerul Economiei si Comertului va dori sa scoata la lumina dedesubturile acestei afaceri care se invarteste in jurul a circa un miliard de dolari.

Reamintim ca la inceputul lunii februarie MEC a anuntat ca in timpul unei opriri de rutina au fost constatate defectiuni la doua dintre grupurile modernizate de compania elevetiana VA Tech Hydro.

La putin timp dupa descoperirea defectiunilor la paletii celor doua turbine, ministrul Codrut Seres a estimat la peste 3 milioane de euro daunele pe care compania VA Tech ar putea sa le plateasca Hidroelectrica pentru oprirea celor doua grupuri. "Probabil daunele pe care le vom recupera de la compania elvetiana sunt situate intre trei si patru milioane dolari.

In acest moment ei au pus la dispozitie un program de remediere a defectiunilor, pe baza caruia Hidroelectrica a calculat pana in prezent aceste sume", a adaugat Seres. Dar cum s-a ajuns la aceasta suma? Un calcul simplu arata insa ca pierderile provocate societatii Hidroelectrica sunt mult mai mari decat cele amintite de ministrul Seres.

Hidroelectrica vinde pe piata reglementata de ANRE energie electrica cu 22 dolari/MWh, iar pe piata liberalizata (adica 55% din totalul consumului din Romania) cu un pret mai mare sau cel putin egal cu 22 dolari/MWh. Hidroelectrica vinde pe piata reglementata 33% din productia sa cu 600.000 lei/MWh, conform deciziei ANRE nr. 503/20.12.2004, iar restul pe piata libera.

Cele circa patru milioane de dolari, care ar urma sa fie platiti ca daune, inseamna o productie de 181.818 MWh (4.000.000 dolari/22 dolari/MWh = 181.818 MWh). Cele doua turbine sunt oprite de aproape o luna, dar remedierea defectiunii ar putea sa insemne chiar doua luni de oprire.

Avand in vedere ca o luna are 744 de ore, pentru doua luni de oprire ar rezulta o pierdere de peste 13 milioane de dolari pentru Hidroelectrica (1488 h x 400 MWh x 22 dolari/MWh = 13.094.400 dolari), iar pentru o luna 6,5 milioane de dolari.

Nu trebuie uitat nici pretul foarte mare platit pentru retehnologizarea celor sase grupuri care are ca efect cresterea puterii instalate pe fiecare grup de la 174 MW la 200 MW. Pentru o crestere a puterii cu 156 MW s-au cheltuit circa un miliard de dolari, adica 661.026 MW pentru fiecare MW, in conditiile in care se vorbeste despre puterea instalata, si nu despre o putere garantata a fi produsa.

Productia de energie electrica la Portile de Fier 1, ca de altfel la oricare hidrocentrala, este conditionata de debitul de apa, iar acesta a fost in ultimii ani mai mic decat valoarea initiala luata in calcul la proiectarea hidrocentralei.