Dupa ce a vizitat Londra, Chisinaul si Moscova, presedintele Traian Basescu pleaca, azi, intr-o vizita oficiala in Statele Unite, la invitatia omologului sau american.

O vizita de maxima importanta pentru interesele Romaniei, care s-a vrut dedicata cu preponderenta dialogului politic bilateral.

Pentru prima oara in calitate de sef al Aministratiei prezidentiale de la Cotroceni, Traian Basescu va fi primit la Casa Alba de catre seful Executivului american, George W. Bush, care se afla la cel de-al doilea mandat ca presedinte al Statelor Unite. Intalnirea va avea loc la ora 09:00 dimineata si va fi urmata de o conferinta de presa in Biroul Oval.

Potrivit comunicatelor Presedintiei referitoare la vizita oficiala a presedintelui, aceasta are in vedere aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii in plan politic, militar si economic. Vizita va fi, prin urmare, cu un pronuntat caracter politic, latura economica urmand a fi aprofundata cu o alta ocazie.

O vizita necesara, de altfel, dat fiind interesul Romaniei de a atrage investitii americane cat mai importante.

OBIECTIV STRATEGIC. Alaturi de Londra, Washingtonul este considerat de catre presedintele Romaniei drept cel mai important partener pentru asigurarea securitatii tarii noastre si a regiunii Marii Negre.

De altfel, regiunea Marii Negre va face obiectul unui discurs al presedintelui, care va fi sustinut la prestigioasa institutie americana Council of Foreign Relations, la care sunt invitati reprezentanti ai Administratiei americane, ai mediilor diplomatice, academice si de presa.

INTALNIRI.

La Washington, pe agenda presedintelui se mai afla o intrevedere cu secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, o vizita la Muzeul Holocaustului, unde seful statului va depune si o coroana de flori, intrevederi cu presedintele Bancii Mondiale, James Wolfensohn, si directorul general al Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, precum si participarea la un dejun de lucru in onoarea sa, oferit de

liderul majoritatii republicane din Senat, Bill Frist.

Un obiectiv interesant al presedintelui este vizita de la Spitalul militar al Marinei SUA din Bethesda, Maryland, unde Traian Basescu se va intalni cu militari americani raniti in campaniile antiteroriste din Irak si Afganistan, la care este parte si Romania, prin militarii trimisi in misiune.

De altfel, intentia lui Basescu este de a le transmite americanilor un mesaj de solidaritate din partea colegilor lor romani.

Vizita lui Basescu la Washington se incheie joi, dupa o intalnire a presedintelui cu reprezentati ai comunitatii romanesti din SUA, personalitati de marca ale mediilor politice si de afaceri americane, la o receptie organizata de Ambasada Romaniei in capitala americana.

SEFUL STATULUI MERGE CU JALBA LA FMI. Basescu va incerca sa-i convinga pe oficialii Fondului Monetar International (FMI) sa accepte un deficit bugetar mai mare pentru Romania.

Explicatia cu care presedintele se va prezenta la Washington este una simpla: o tara in dezvoltare, precum Romania, trebuie sa cheltuiasca mai mult pentru investitii, au declarat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor cu FMI. La intrevederea cu reprezentantii Fondului va participa si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

La sfarsitul lui februarie, autoritatile de la Bucurestii si expertii FMI au convenit, in principiu, asupra unui deficit de 0,4-0,5% din PIB pentru 2005. Ceea ce ar insemna reducerea unor cheltuieli importante alocate proiectelor de investitii, potrivit surselor citate. Tot la Washington s-ar putea stabili si data la care misiunea FMI sa revina la Bucuresti.