Vizita presedintelui Traian Basescu la Washington are, pentru Ion Mihai Pacepa, semnatarul articolului din National Review, o importanta deosebita. Presedintele Romaniei, care s-a deplasat in SUA pentru a-l intalni pe cel a carui "doctrina a libertatii schimba cursul lumii", va discuta cu omologul sau de peste Ocean despre cunoscuta axa Bucuresti – Londra – Washington.

MINGE LA FILEU. Despre Jurnalul National, care i-a dedicat generalului un spatiu amplu saptamana trecuta, Pacepa aminteste ca ziarul a publicat "o lista de 25 de cetateni occidentali de origine romana care sunt in continuare condamnati la moarte in Romania pentru colaborare cu SUA in timpul razboiului rece".

Ei inca sunt considerati "tradatori" si "vinovati pentru ca si-au tradat tara".

Adrian Nastase, "un premier postcomunist, a explicat odata ca «6.000 de ofiteri de Securitate au suferit din cauza acestor tradatori»".

APE TULBURI. Basescu "nu este un politician profesionist, iar pana acum nu a fost niciodata presedinte. Dar el este un capitan de vas, care a navigat prin apele internationale si care stie cum sa conduca, prudent, un vas in ape tulburi.

El s-a aflat intr-o cruciada impotriva criptocomunistilor care au jefuit si saracit Romania, iar acum el se poate folosi de orice ajutor care i se ofera", scrie Pacepa. Generalul-defector vine cu propuneri. Presedintele roman are, mai intai de toate, nevoie de "sprijin pentru eradicarea coruptiei care discrediteaza, in ochii multor romani, semnificatia termenului «capitalism».

Privatizarea gresit conceputa a permis unei clici de predatori din interiorul sistemului, majoritatea din acestia fiind fostii mei subordonati din serviciul de spionaj comunist, sa jefuiasca mostenirile cele mai valoroase ale Romaniei". Guvernul SUA este gata sa ajute Bucurestiul, a dat asigurari Pacepa, aflat sub protectia americanilor de peste 25 de ani.

Guvernul SUA si-a facut cunoscuta aceasta intentie prin intermediul ultimilor doi ambasadori trimisi la Bucuresti, Michael Guest si Jack Dyer Crouch. "Acum a venit timpul ca America sa acorde acest sprijin", spune, convingator, generalul, care recunoaste, fara prea multa modestie, ca Romania "s-a transformat mult in ultimii 15 ani".

Sigur, Basescu mai are de facut cateva lucruri pentru ca sistemul sa fie complet curatat de comunistii care ne-au condus timp de sase decenii. "El trebuie sa demoleze cateva bariere pe care comunismul le-a ridicat intre Romania si restul lumii".

ARE CU CE. Pacepa nu-si face insa griji: "Madeleine Albright obisnuia sa spuna ca doar oamenii cu «cojones» pot schimba istoria. Se pare ca presedintele Traian Basescu este un astfel de personaj. (...) Tara mea natala are nevoie disperata de o gura de aer proaspat".

DUPLICITATE

"In timp ce a pretins in mod public ca sustine Washingtonul in lupta sa impotriva terorismului, Ceausescu i-a platit un milion de dolari infamului Carlos Sacalul pentru a arunca in aer postul de radio Europa Libera din München, in 1981, si pentru a-i asasina pe emigrantii romani aflati pe teritoriul american", spune Pacepa.

Duplicitatea a continuat pana anul trecut, cand Romania si-a schimbat conducerea.

"In timp ce Ion Ilici Iliescu (un ex-nomenclaturist care a fost primul, al doilea si al patrulea presedinte al Romaniei postcomuniste) si-a declarat zgomotos loialitatea la NATO, el a semnat un Tratat cu Moscova (la 5 aprilie 1991), prin care se angaja ca Romania nu va apartine nici unei aliante militare «in detrimentul Uniunii Sovietice».

Opt ani mai tarziu, in 1999, Iliescu a publicat, in cotidianul Washington Post, articolul (proamerican) «Tineti Rusia departe de Dunare», dar, concomitent, l-a numit in functia de consilier guvernamental pe probleme de politica externa pe Ristea Priboi, unul dintre fostii mei subordonati din timpul lui Ceausescu si antiamerican convins."