Un sofer roman care conducea un camion incarcat cu bare de fier a ucis cinci reprezentanti ai Garzii Civile spaniole, pe autostrada A1 ce leaga capitala Madrid de Burgos. In noaptea de luni spre marti, conducatorul auto a adormit la volan si a intrat in plin in grupul de politisti care formau un "filtru" antiterorist.

Un sofer de TIR roman este autorul uneia dintre cele mai mari tragedii din istoria Garzii Civile din Spania, dupa ce a produs, in noaptea de luni spre marti, un accident teribil pe autostrada A1, ce face legatura intre capitala Madrid si orasul Burgos.

Acesta conducea un camion incarcat cu bare de fier, care a intrat cu o viteza de aproximativ 110 kilometri pe ora intr-un cordon de politie format din cinci vehicule. In urma coliziunii puternice, cinci ofiteri ai Garzii Civile au decedat, iar doi au fost grav raniti, avand sanse minime de a supravietui.

Tragedia s-a petrecut in jurul orei 4 dimineata (ora Romaniei), iar ofiterii ucisi formau un "filtru", cu ocazia "Intalnirii Internationale cu privire la Terorism", organizata la Madrid. In momentul accidentului, acestia se pregateau sa elibereze zona si au fost loviti din plin de camionul condus de roman, care nu a franat deloc.

Masina de mare tonaj se deplasa spre Toledo, dupa ce plecase din Tara Bascilor, tragedia petrecandu-se in apropierea localitatii Buitrago de Lozoya.

A ADORMIT LA VOLAN. Romanul, a carui identitate nu a fost dezvaluita inca, a scapat fara nici o rana in urma accidentului, se afla in custodia politiei si a declarat ca a adormit la volan.

De asemenea, acesta a iesit negativ la testul alcoolemiei si este angajat legal al companiei "Transportes Chavala" din Toledo, care apartine unei importante corporatii de transport de marfuri din Spania.

PATRU AU SCAPAT. Partea pozitiva a acestui accident este aceea ca, in total, "filtrul" Garzii Civile era format din 11 ofiteri, dar trei dintre acestia pornisera in urmarirea unei masini suspecte in momentul in care s-a produs accidentul.

Dintre cei opt politisti ramasi la fata locului, unul singur a scapat nevatamat, anuntand imediat politia, pompierii si reprezentantii spitalului din Buitrago de Lozoya.

Desi autoritatile au deplasat la fata locului un dispozitiv impresionant de salvare, nu s-a mai putut face nimic pentru cinci dintre cei sapte ofiteri surprinsi de accident, ceilalti doi fiind transportati de urgenta la spitalele din apropiere. Coliziunea a fost atat de puternica incat unul dintre cadavre a fost sfartecat pur si simplu.

DECORATI POST-MORTEM. Victimele tragediei provocate de camionagiul roman sunt Marcelino Calaco (55 de ani), Javier Lopez (24 de ani), Francisco Javier Cavia (33 de ani), Juan Antonio Hermoso (32 de ani) si Ricardo Villar (31 de ani). Trei dintre acestia erau casatoriti, unul dintre acestia fiind tatal a patru copii. Cu totii vor fi decorati post-mortem de catre Garda Civila spaniola.

Sicriele acestora au fost asezate intr-o capela din Colmenar Viejo, localitatea unde vor fi si inmormantati. La fata locului au venit, pe langa familiile victimelor, ministrul Apararii, Jose Bono, ministrul de Interne, Jose Antonio Alonso, precum si directorul general al Garzii Civile, Carlos Gomez Arruche.

SOC. Membrii familiilor celor decedati au ajuns ieri la capela din Colmenar Viejo, fiind consiliati de psihologi ai Garzii Civile si ai Crucii Rosii. In ciuda durerii foarte mari pe care le-a provocat-o teribilul accident, acestia par sa faca fata situatiei.

"Familiile trebuie sa fie pregatite pentru astfel de evenimente dureroase, fiindca meseria victimelor implica multe riscuri", a declarat unul dintre psihologi. Culmea ironiei este aceea ca autostrada pe care s-a petrecut accidentul groaznic este una excelent semnalizata, cu trei benzi pe fiecare sens si cu o vizibilitate foarte buna.

In alta ordine de idei, la patru ore dupa tragedia produsa de camionagiul roman, un alt sofer de TIR a murit pe aceeasi autostrada, in urma coliziunii cu un alt autovehicul de mare tonaj.