Astazi sunt praznuiti Sfintii 40 Mucenici din Sevastia. Erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Refuzand sa se inchine idolilor, au fost intemnitati, batuti cu pietre si ademeniti cu daruri pentru a deveni pagani. In cele din urma, guvernatorul a poruncit sa fie aruncati in lacul inghetat al Sevastiei.

In acea noapte, apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si astfel si-au dat sufletele.

CREDINTE POPULARE, TRADITII, SEMNE

Ziua de astazi este denumita popular Mucenicii, Mosii de Martisor, Sfintisorii, Cap de Primavara sau Sambra Plugului. Pe stil vechi, ziua de 9 martie era hotar intre zilele aprige ale Dochiei si zilele calduroase ale Mosilor.

Peste aceasta zi s-au suprapus doua sarbatori de innoire sezoniera a timpului: una precrestina, ultima zi a Babei Dochia, cand aceasta moare si se preface in stana de piatra, si alta crestina, prima zi a Mosilor jertfiti si transformati in cenusa pe rugul funerar pentru dreapta lor credinta.

Obiceiurile din ziua de Mucenici sunt: prepararea alimentelor rituale, numite Sfinti, Sfintisori, Bradosi; betia rituala, cand traditia sustine ca e bine sa bei in aceasta zi 40 sau 44 de pahare cu vin; aprinderea focurilor de Mucenici prin curti si gradini, in fata caselor si in camp; purificarea oamenilor si a vitelor prin stropirea lor cu apa sfintita;

protectia magica a caselor si anexelor gospodaresti prin inconjurarea lor cu cenusa provenita de la focurile aprinse de Mucenici; batutul pamantului cu maiurile pentru alungarea frigului si scoaterea caldurii, asteptarea spiritelor mortilor cu scaune si mese intinse la focurile de Mucenici.

Este un timp ritual extrem de favorabil pentru efectuarea observatiilor si previziunilor meteorologice, pentru aflarea norocului in noul an prin prepararea turtei de Mucenici. Se credea ca acum se prindeau cu usurinta vrajile si farmecele, ca mierea scoasa din stupi vindeca diferite boli. Sarbatoarea este cunoscuta sub diferite denumiri zonale, pretutindeni in Romania.

(Profesor Ion Ghinoiu)