Europenii sunt ingrijorati: preturile in sectorul imobiliar au crescut in intreaga Uniune si exista semne ca tendinta va continua.

Intre 5% si 15% se situeaza cresterea preturilor din sectorul imobiliar in mai toate statele Uniunii Europene, in anul 2004, arata un studiu publicat recent de o societate britanica de profil (RICS), care constituie una dintre principalele surse de informatii din domeniu.

Anul 2005 se pare ca va aduce noi scumpiri, dar posibilitatea unui crah care constituie preocuparea mai multor banci centrale din Europa nu este un pericol, considera expertii.

DUPA CAZ. Raportul realizat inainte de extinderea Uniunii Europene de la 1 mai 2004 cuprinde pe statele mai vechi comunitatii europene in afara Luxemburg, la care au fost adaugate Elvetia, Polonia si Ungaria.

Astfel, dupa estimarile RICS, in state ca Franta, Marea Britanie, Spania si Irlanda s-au inregistrat anul trecut o crestere a preturilor pentru imobiliare pana la 10%, aceasta tendinta putand fi in curand preluata si de polonezi, unde cererea de locuinte este mai mare din 2003 datorita cresterii economice.

Suedia, Finlanda, Portugalia, Belgia, Danemarca si Italia au avut si ele parte de scumpiri care se limiteaza la 8%.

Alti cetateni ai familiei europene precum olandezii si elvetienii, au trebuit sa scoata bani din buzunar pentru cresterea de doar doua procente. In acest timp, pentru germani si austrieci, situatia a ramas neschimbata, deoarece preturile au stagnat, doar grecii bucurandu-se de o scadere a preturilor in domeniul imobiliar.

CAUZE. Atat persistenta unei lipse de interes foarte mare, cat si ameliorarea situatiei economice sunt motivele care au contribuit la o crestere a increderii consumatorilor si au devenit astfel principalele motoare ale revigorarii pietei imobiliare din UE, sustin expertii RICS.

PREVIZIUNI. Probabilitatea ca in acest an sa se asiste la o crestere foarte mare pe piata imobiliara europeana este foarte mica. "Aceasta depinde mult de evolutia viitoare a ratelor de interes nominale. Daca acestea vor fi mici, ne putem astepta la un nou an cu o crestere puternica.

Din contra, daca acestea vor fi mai mari, sectorul imobiliar va fi supus unei presiuni puternice in toata Europa", concluzioneaza raportul britanic.

GRIJI. In zona euro insa, posibilitatea unei cereri prea mari de locuinte a inceput sa agite din ce in ce mai mult spiritele, chiar si Banca Centrala Europeana (BCE) dand semne de ingrijorare, atat din cauza riscurilor inflationiste strans legate de cresterea preturilor imobiliare din anumite state, cat si din cea a cresterii masei monetare pe care aceasta o presupune.

"Cresterea preturilor pentru imobile din mai multe tari din zona euro, dar si din Statele Unite este ingrijoratoare. Influenta preturilor activelor, imobiliare sau bursiere, asupra intregii activitati economice este in ziua de azi mult mai mare decat in trecut", a declarat guvernatorul bancii centrale a Olandei, Nout Wellink.