De ce e cercetat Voiculescu de Directia de Investigare a Fraudelor

de Cornel Ivanciuc     Academia Catavencu
Miercuri, 9 martie 2005, 0:00Fostul partid de guvernamant a mimat bine ca lupta impotriva coruptiei. Cand a mimat prost, clientii PSD s-au trezit cu politia pe cap. Asa cum a patit Dan Voiculescu. Pentru modul fraudulos in care a castigat licitatia de privatizare a Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, numit in continuare ICA. Pachetul de actiuni al ICA a fost detinut de Agentia Domeniilor Statului.

Agentia si-a propus sa vandal actiuni prin licitatie publica cu strigare. Propunerea a fost aprobata de Consiliul de Administratie al agentiei, printr-o hotarare emisa in iulie 2003. Oferta de privatizare a fost publicata in cotidianul Independent.

Au depus oferte Grupul Industrial Voiculescu si Compania Grivco a lui Voiculescu pe de o parte, iar pe de alta, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al ICA. Directia de privatizare a Ministerului Agriculturii a intocmit dosarul de privatizare si caietul de sarcini.

In caiet scrie ca ofertantii trebuie sa detina ca obiect de activitate, in afara de indeletniciri agricole, si specializari in cercetarea in domeniul industriei alimentare.

Activitatile agricole ale trustului Voiculescu se rezuma la Ciao, Darwin, prelucrarea lemnului, Din dragoste, cresterea bovinelor, Observator, comertul cu minereuri, Jurnalul national, importul si exportul produselor petroliere si Antena 1.

Specializarile in cercetarea in domeniul industriei alimentare sunt incarcarile-descarcarile de nave, Lucian Mandruta, fabricarea sosetelor si a ciorapilor pantalon, Crescent si Alessandra Stoicescu.

In august 2003, Corpul de control al Ministerului Agriculturii a sesizat ca grupul Voiculescu & Grivco nu respecta conditiile impuse de lege privind privatizarea societatilor ce administreaza terenuri, aflate in proprietatea publica si private a statului, cu destinatie agricola.

In sensul ca ICA nu figureaza pe lista aprobata prin ordinul ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, publicata in scripturile Monitorului Oficial. In consecinta, Corpul si-a incordat muschii si a propus conducerii Agentiei Domeniilor Statului sa anuleze procedura de privatizare a ICA.

Sucarita in ultimul hal ca este alungata de la impartirea prazii, societatea Grivco a actionat in instanta Agentia Domeniilor Statului. Pe care a somat-o sareia procedura de privatizare a ICA. Panasase pronunte instanta, juristii Agentiei Domeniilor Statului au considerat ca e bine ca procedura de privatizare a ICA sa continue.

Ofertantii au fost invitati la sediul agentiei, pe 12 noiembrie 2003, pentru desfasurarea primei etape a procedurii de licitatie cu strigare. Comisia de licitatie a verificat plicurile sigilate. Le-a mirosit pe toate partile. Miroseau bine, a hartie virgina. Ora era 11,00. Afara erau 8 grade Celsius. In pomul din fata geamului ciripeau sase vrabii. Ilie Sarbu avea o pereche de testicule.

Dan Voiculescu isi privea ceasul de aur din trei in trei minute, dupa care se scobea in nas si facea bilute. Comisia de licitatie n-a constatat nici o neregula. Dan Voiculescu si-a bagat biluta in batista si batista in buzunar.

La ora 12,00, Corpul de control al lui Ilie Sarbu a descoperit ca Voiculescu are datorii neplatite de 40 de milioane de lei, pe certificatul emis de Primaria Curtea de Arges. Plus o droaie de alte obligatii fiscale neachitate, la o sumedenie de creditori bugetari care chiraie sa-si recupereze banii pe holurile tribunalelor.

La ora 13,00, pe Voiculescu l-a luat cu sudoare rece. Si-a scos biluta din batista si a framantat-o nervos intre policar, lung si inelar. La ora 13,30, Corpul a declarat ca societatea Grivco are o datorie de 5 miliarde de lei la bugetul de stat. Lui Voiculescu i-a stat inima. I-a cazut biluta pe parchet. S-a aplecat s-o ridice, dar i s-a prelins printre deste. S-a facut verde, apoi si mai negru.

Afara a inceput sa bata vantul. Vrabile s-au usurat pe pervaz si au taiat-o in alt cartier. Voiculescu a despicat aerul cu palma dreapta si a scrasnit din dinti ca si-a achitat obligatiile. Intr-adevar, debitul a fost decartat prin ordine de plata in 25 si 26 august.

Atata doar, ca Voiculescu a uitat sa-si ridice si sa depuna certificatul de la Administratia Finantelor Publice, care sa ateste ca nu este un evazionist ordinar. Peste doar douazile, toate descoperirile Corpului de control vor fi considerate simple mizilicuri. Voiculescu este invitat sa participe la licitatie cu drepturi egale, alaturi de directorul ICA.

Strigarea incepe de la 3 miliarde de lei si ajunge la 3,8 miliarde. La ultima strigare raspunde doar Grivco. Obligatia castigatorului este sa investeasca minimum 100.000 de euro, in dezvoltarea societatii.

In pretul de oferta al Administratiei Domeniilor Statului nu este inclusa insa reevaluarea cladirilor Institutului de Cercetari Agricole. Este vorba despre o jumatate de hectar in suprafata construita. Plus de asta, la stabilirea pretului nu s-a calculat nici valoarea de piata a terenului de incinta al ICA, in suprafata de 3,7 hectare, din Baneasa, strada Garlei nr. 1.

Din acest teren, sunt revendicate cu acte, de fostii proprietari, aproape 3.000 de metri. Nu s-a calculat nici valoarea cladirilor din statiunea Busteni si din Bucuresti, aflate in proprietatea ICA.

Valoarea de piataa cladirilor si terenului bate spre cifra de 40.000.000 de euro!

Administratia Domeniilor Statului a facut jocurile de asa maniera, incat adevaratul patrimoniu al ICA safie pierdut printre hartoage, iar ICA safie adjudecatade Voiculescu, cu nici 4 miliarde de lei. La sfarsitul zilei de 24 noiembrie, Administratia Domeniilor Statului a batut laba cu Voiculescu si a perfectat contractul de vanzare.

Dosarul de privatizare prevedea canoul proprietar al ICA se oblige sa mentina obiectul de activitate a acesteia, pana la indeplinirea tuturor obligatiilor. Dupa semnarea contractului, administratia a considerat caGrivco face exceptie de la regula si este degrevata de o asemenea raspundere dezonoranta.

In momentul in care jocurile au fost facute in favoarea liderului PUR, fostul si viitorul aliat al PSD, meciul s-a mutat din ograda Administratiei Domeniilor Statului in curtea Politiei Romane. Mai precis, in biroul chestorului de politie Aurel Miclescu, seful Directiei de Investigare a Fraudelor.

Ofuscat in ultimul hal pentru ca i-a fost aruncata munca la gunoi, Corpul de control a venit personal cu dosarul in dinti la Miclescu.

La 27 octombrie 2004, pe ultima sutade metri a fostului partid de guvernamant, Miclescu a cerut Corpului de control documente suplimentare, pentru a-si putea continua cercetarea: dosarul de privatizare si caietul de sarcini al ICA; raportul de evaluare simplificat, intocmit de Directia de privatizare a Administratiei Domeniilor Statului; oferta de vanzare a ICA, publicatain Independent; ofertele

lui Voiculescu & Voiculescu si cea a directorului ICA; nota prin care Corpul de control al Agriculturii a propus conducerii Administratiei Domeniilor Statului sasuspende procedura de privatizare a ICA, pentru nerespectarea legii.

Alegerile l-au surprins pe chestorul Miclescu gata sa-l rapuna pe Voiculescu si sa-i confiste bomboana din Baneasa, adjudecatain conditii mai mult decat frauduloase. Rezultatul alegerilor l-a surprins pe Tariceanu, partener de coalitie cu Voiculescu. Blaga, ministrul de Interne, l-a surprins pe chestorul Miclescu depasit de evenimente, si ca atare l-a pensionat in februarie.

Miclescu s-a susprins vorbind singur, pentru Evenimentul zilei: "Toata viata am facut politie economica. Acum sunt in concediu medical, pentru caam probleme cu diabetul. Cu catva timp in urma, mi-am inaintat cererea de pensionare". Ministrul Flutur s-a surprins ca, dacadain Voiculescu, ii ies cucuie in cap coalitiei, si dacadain coalitie, isi dacu stangu-n dreptu'.

Ca atare, a pus sub obroc dosarul privatizarii ICA, pentru a nu deranja inalte interese de partid si de stat. In acelasi timp, s-a surprins dand ordine ca nici o autoritate de control sa nu umble la dosar. Obrocul s-a enervat si a venit la Catavencu, unde s-a predat singur, scotand de sub el dosarul privatizarii ICA, ascuns de Flutur.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


153 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by