In acest an isi vor inceta activitatea 30 de mine considerate ineficiente, fata de 20, cat se angajasera autoritatile in fata oficialilor europeni. Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Ionel Mantog, a anuntat ieri ca acesta este angajamentul asumat de autoritati in negocierile cu FMI.

El a mai aratat ca in cursul acestui an urmeaza sa fie disponibilizati circa 6.000 de salariati din domeniul minier. Zonele miniere in care vor avea loc cele mai multe disponibilizari sunt Baia Mare, Deva, Bucovina si Ploiesti. Cea mai putin afectata va fi zona Olteniei, unde va fi inchisa o singura unitate.

Mantog a aratat ca, de la inceputul restructurarii sectorului minier, in 1997, au fost inchise un numar de 27 de mine mari, fondurile fiind asigurate printr-un proiect-pilot finantat in cea mai mare parte de Banca Mondiala (BM).

Potrivit lui Mantog, alte circa 200 de mine de dimensiuni mai reduse au fost inchise pana in prezent, la acestea fiind insa utilizate fonduri bugetare.

In urma restructurarii, in minerit au mai ramas aproximativ 47.000 de salariati, fata de 175.000 de persoane la inceputul anului 1997.