Contractele de privatizare pe care le va semna in viitor Ministerul Economiei si Comertului vor exclude clauze �non grata�, cum este cea acceptata la privatizarea companiei Petrom, a anuntat ieri Codrut Seres, ministrul de resort.

�In contractul de privatizare a Petrom se regaseste o clauza care n-ar fi trebuit introdusa, cea de pastrare a nivelului redeventelor pe o perioada de zece ani�, a spus Seres. El a aratat ca aceasta nu mai poate fi modificata deoarece este parte a contractului care a fost votat de parlament.

Redeventele sint taxe percepute de stat titularilor de acorduri petroliere in baza carora exploateaza titei. Potrivit Legii petrolului, cota achitata pentru exploatarea zacamintelor de titei este situata intre 3,5% si 13,5% din venituri. Redeventa este mai ridicata in cazul unei productii mai mari de titei dintr-un zacamint, informeaza Mediafax.

In cazul zacamintelor de gaze naturale, nivelul maxim al redeventei a fost limitat la 13% din venituri, iar cota minima este de 3,5%.

Compania petroliera a fost preluata la mijlocul anului trecut de grupul austriac OMV, valoarea tranzactiei ridicindu-se la aproape 1,5 miliarde euro, din care a statul a incasat 669 de milioane euro.