Cu o seara inainte de plecarea sa in SUA, presedintele Basescu a aruncat in curtea guvernului o bomba: la postul public de televiziune, luni seara, Basescu a declarat ca atunci cand se gandeste la alegerile anticipate il are in vedere pe Theodor Stolojan ca posibil viitor prim-ministru.

Tariceanu ii da replica rapid, spunand ca nu e cazul sa se faca anticipate si ca, daca totusi se fac, "o sa vedem daca e cazul sa fie desemnat un alt premier".

Noul guvern si noua clientela politica

Traian Basescu a criticat destul de aspru activitatea guvernului Tariceanu, declarandu-si "unele insatisfactii" legate de ceea ce a facut pana in prezent Executivul.

Precizand ca "lunile de miere" pe care le-a avut cu guvernul s-au incheiat, Traian Basescu a afirmat ca "exista pericolul crearii unei alte clientele a noii puteri" si ca "marea sa batalie nu mai este cu clientela PSD, ci cu aceasta pe cale sa se infiinteze".

Seful statului a spus ca este nemultumit de intarzierea elaborarii legii care sa faca din evaziunea fiscala act criminal si din cauza ca nu au fost eliminate din legislatie prevederile referitoare la derogarile de la lege care pot fi acordate cu aprobarea premierului si a ministrului de resort.

Referindu-se la aceste derogari, Basescu a precizat ca exista 43 de mii de societati comerciale ale caror conturi au fost blocate si ca "exista presiuni si exista pericolul unei tentatii de a aplica exceptii pentru unele dintre aceste societati".

Totodata, Basescu a explicat si motivul pentru care doreste sa introduca in strategia de siguranta nationala principiul "proastei guvernari", spunand ca o proasta guvernare inseamna o coruptie excesiva si incapacitatea guvernului de a asigura un trai decent pentru largi categorii de populatie, cum ar fi pensionarii.

Basescu a aratat ca presedintele poate sa constate proasta guvernare si sa depuna un raport in Parlament, care va decide daca guvernul pica sau nu.

Basescu anunta intoarcerea lui Stolojan

Pe fondul acestor nemultumiri ale sale fata de activitatea guvernului Tariceanu, Basescu a reluat tema alegerilor anticipate, pe care le-a prezentat ca pe o necesitate, avand in vedere ca "observa o fragilitate a majoritatii parlamentare, care poate sa dispara in momente dificile".

Un alt argument adus in favoarea anticipatelor a fost acela conform caruia guvernul va trebui sa ia masuri de reforma foarte dure si care risca sa genereze nemultumiri sociale.

"Aceste masuri si le poate asuma doar un guvern cu o majoritate consistenta in Parlament", a spus presedintele, care a adaugat ca "este o arta sa-ti asumi responsabilitatea declansarii alegerilor anticipate, care din punct de vedere legal va sta in primul rand pe umerii premierului".

Premier care deja a declarat public ca el se gandeste la anticipate dupa 1 ianuarie 2007, momentul aderarii Romaniei la UE, in vreme ce Basescu spune clar ca el vrea anticipate inainte de 1 ianuarie 2007, tocmai pentru a asigura aderarea la UE.

Ajuns in acest punct, Basescu a aruncat, in stilul sau caracteristic, surpriza neplacuta pentru premierul Tariceanu: in cazul in care va reusi sa provoace declansarea alegerilor anticipate, se gandeste la Theodor Stolojan ca la un posibil viitor prim-ministru! Mai mult decat atat, Basescu a aratat ca anticipatele sunt conditionate de reintoarcerea lui Stolojan in fruntea Aliantei PNL-PD: "Domnul

Stolojan s-a refacut. Alianta are oricand un excelent portdrapel in domnul Stolojan, element pe care eu il am in vedere cand vorbesc de anticipate. Nu vorbesc in orice conditii".

Tariceanu raspunde: nu mai vrea anticipate

Prezent in paralel la un alt post de televiziune, premierul Tariceanu i-a si dat replica lui Basescu, spunand ca nu este cazul sa se organizeze alegeri anticipate si ca nu este nici cazul sa fie inlocuit de un alt premier, fie el si Stolojan.

"Theodor Stolojan este un om pe care il apreciez foarte mult pentru cariera lui profesionala, pentru ceea ce a facut din punct de vedere politic pentru PNL si, ca atare, nu cred ca nu ar putea fi un bun prim-ministru. Din contra, a fost un prim-ministru de succes, cu o imagine foarte buna.

Dar va trebui sa vedem in momentul in care vom organiza alegeri anticipate daca exista motive sa se desemneze un alt premier decat Calin Popescu Tariceanu", a declarat actualul prim-ministru. Tariceanu a mai spus ca, in acest moment, coalitia de guvernamant fuctioneaza excelent si nu exista motive sa se organizeze anticipate. "Astazi nu am motive sa spun ca sunt divergente.

Exista o colaborare buna la nivelul Executivului, a administratiilor locale, prin urmare nu am motive sa cred ca vom organiza alegeri anticipate", a afirmat Tariceanu.

Premierul a reactionat si ieri la declaratiile lui Basescu, dupa ce le-a studiat mai bine.

Comentand afirmatiile presedintelui legate de crearea unei noi clientele politice in jurul coalitiei si de "tentatiile" care exista pentru scutirea unora dintre datornici la buget de plata datoriilor, Tariceanu a comunicat printr-o declaratie de presa: "Nu acceptam exceptii si nici derogari de la nici o regula. Nu avem o clientela politica pe care sa o servim".