China a reafirmat ieri ca doreste rezolvarea problemei taiwaneze pe baza modelului "o tara, doua sisteme" aplicat teritoriilor Hong Kong si Macao cu prilejul prezentarii in Parlament a unei legi antisecesiune care face ilegala orice independenta formala a Taiwanului.

Respectivul model, aplicat in 1997 in fosta colonie britanica Hong Kong si doi ani mai tarziu in fostul teritoriu portughez Macao, permite acestor enclave pastrarea sistemului capitalist 50 de ani si a sistemelor vamale separate. Beijingul, in schimb, hotaraste politica externa si cea de aparare.

Socotind legea "necesara si oportuna", oficialii chinezi au subliniat ca Republica Populara Chineza "ar putea folosi ca ultim recurs mijloace nepasnice" pentru a bloca miscarile separatiste din Taiwan. Insula, cu regim nationalist, separata de China continentala, comunista, din 1949, este considerata de regimul chinez "o provincie rebela".

Politicienii taiwanezi apreciau ieri ca legea in cauza reprezinta o justificare legala pentru o eventuala invadare a insulei. Presedintele taiwanez aprecia ca textul legii este "un nor intunecat asupra relatiilor bilaterale" si pune poporul Taiwanului "cu spatele la zid". Dar Beijingul a fost clar: "Nu ne-am angajat niciodata sa renuntam la posibilitatea utilizarii fortei"...