Dolarul a alunecat ieri sub nivelul de 27.000 de lei, in timp ce euro si-a revenit usor si a cistigat in fata monedei nationale 111 lei. Moneda americana a revenit la cotatii inregistrate in urma cu patru ani, in intervalul ianuarie-februarie 2001. Ieri, banca centrala a afisat un curs de 26.

940 de lei pentru un dolar, cu 156 de lei mai mic decit cel rezultat din sedinta precedenta de tranzactionare.

Caderea cursului dolarului fata de leu s-a datorat conjuncturii din piata internationala, unde moneda americana a atins cel mai de jos nivel al ultimilor doua saptamini, dupa ce guvernatorul Federal Reserve nu a dat semnalul accelerarii ritmului de urcare a ratelor dobinzilor, a spus Radu Craciun, economistul-sef al bancii ABN Amro.

"Nu avem piete paralele pentru tranzactii in dolari si in euro. Schimburile pe piata noastra valutara sint exclusiv in euro. Cursul in lei al dolarului, ca si al celorlalte monede, se calculeaza in functie de evolutia euro pe pietele internationale financiare. Deci dolarul s-a depreciat ieri in fata leului ca efect al caderii sale pe pietele internationale", a precizat Radu Craciun.

Piata a mirosit prezenta BNR

Jucatorii pietei spun ca situatia nu s-a schimbat, cantitatea de valuta de vinzare este in continuare mare si au suspiciuni neconfirmate ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar fi intervenit discret, indirect, in piata. "S-a vindut euro masiv, dar, in mod curios, pretul nu scadea.

Nu putem sti daca banca centrala a sustinut moneda europeana ieri, cel putin nu a facut-o direct", spune Dragos Balaci, dealer sef al Banc Post. "E clar ca leul are o directie de intarire care ar putea continua pina cind piata isi va gasi un anumit nivel de echilibru.

Nimeni nu poate estima in jurul carei cifre va fi punctul de echilibru, cert e ca, in actuala conjunctura, pentru moment, euro este inca sus", precizeaza Dragos Balaci.

Culoarul euro: 34.000-42.000 lei

Cursul ramine imprevizibil in urmatoarea perioada, au admis ieri bancherii la intilnirea cu liderii Asociatiei Nationale a Oamenilor de Afaceri (AOAR). "Majoritatea bancherilor apreciaza ca, in acest an, cursul euro/leu va oscila intr-un culoar destul de larg, intre 34.000 si 42.000 de lei, fara a putea evalua exact unde si daca se va stabiliza.

Au fost insa si bancheri care nu exclud o intarire a leului in afara acestui culoar", a spus Florin Pogonaru, presedintele AOAR. Bancherii au apreciat ca, in perioada martie-iunie, este posibila o usoara cadere a leului, pe fondul repatrierii dividendelor de catre firmele straine si a scaderii dobinzilor la depozite.

"In martie-aprilie se repartizeaza dividendele si ne putem astepta ca multinationalele sa repatrieze valuta. In aprilie-mai se tin adunarile generale ale companiilor si se iau decizii legate de investitii. In plus, in mai se vor aplica impozitele pe cistigurile de capital si multe firme straine vor dori sa-si marcheze profiturile", a spus Pogonaru.

"Lucrurile sint mai nuantate. Daca acum doi ani s-a simtit presiunea repatrierii cistigurilor, anul trecut n-a fost acelasi fenomen. E posibil ca multi sa-si reinvesteasca profiturile", a declarat Craciun.

Bancherii promit scaderea dobinzilor

Bancherii au promis ieri scaderea costului creditelor in lei pentru firme, evolutie insotita insa de cresterea dobinzilor la imprumuturile in valuta, a afirmat Pogonaru.

"Bancherii au spus ca ne putem astepta, pina la finalul anului, la scaderea dobinzilor in lei la 14-17% si cresterea costului finantarii in valuta la 5-7%", a precizat Pogonaru.