In urmatorii doi ani, preturile apartamentelor si garsonierelor din blocurile vechi se vor reduce la jumatate, sustine o parte a specialistilor din lumea imobiliara. Ieftinirea prognozata este insa conditionata de aparitia unor noi blocuri cu locuinte accesibile. "Incepind cu anul 2006, este posibila concretizarea unor proiecte de investitii a caror valoare se ridica la 100-150 de milioane euro.

Acestea vor viza constructia unor blocuri cu locuinte ieftine", a spus seful Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir.

Delir imobiliar. Asa se caracterizeaza cel mai des piata de profil din Romania. Scumpirile sint la ordinea zilei, iar numarul agentilor care le prevestesc nu este deloc de neglijat. In doar doi ani, preturile apartamentelor din cartiere nu foarte bine cotate concureaza cu cele ale locuintelor de lux.

Astfel, s-a ajuns ca in Capitala un apartament dintr-un bloc construit inainte de 1989 sa fie vindut cu 800-1.000 euro/mp, fata de 200-300 euro/mp, pret valabil in urma cu doi ani. "Aceste preturi sint exagerat de mari si sint complet artificiale. Iar din momentul in care s-a ajuns la asemenea niveluri, cererea nu s-a mai putut intilni cu oferta si s-a creat un blocaj.

Pina la finalul anului, nu se vor intimpla minuni. Tranzactiile imobiliare se vor incheia la fel de chinuit, iar asta si datorita intaririi leului fata de principalele valute, fenomen care a ridicat si mai mult preturile", este de parere Gabriel Zamfir.

Agentii imobiliari, vinovati de scumpirea caselor

Marile consortii imobiliare straine nu s-au ferit sa faca investitii in Romania. Insa au fost preferate segmente precum piata spatiilor de birouri si cea rezidentiala. Clasa medie a fost lasata la urma. "Pentru ca nu s-au mai construit locuinte accesibile, s-a creat o presiune extraordinara pe spatiul locativ existent", a apreciat seful UNIM.

Pentru a nu pierde creditul oferit cu zgircenie de bancheri, cei mai multi romani s-au vazut nevoiti sa dea pe un apartament cam cit i-ar fi costat constructia unei case in regie proprie. "Nu este o noutate faptul ca si agentii imobiliari au contribuit la scumpirea artificiala a apartamentelor, umflind preturile cerute de proprietari", a spus Zamfir.

Noile proiecte vor aduce locuinte mai ieftine

Seful UNIM a declarat ca din 2006 sint asteptate citeva investitii care privesc constructia unor noi blocuri de locuinte: "E vorba de apartamente si garsoniere ceva mai ieftine. Adica pretul unei garsoniere sa nu fie mai mare de 15.000-20.000 euro. Iar intrarea pe piata a unor unitati locative noi va duce la scaderea preturilor apartamentelor din blocurile construite inainte de ‘89.

Estimam ca, in doi ani, pretul acestor locuinte se va micsora aproximativ la jumatate, ajungind la 400 euro/mp".

Un alt sistem de subventionare a chiriei

Totodata, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare, asociatie pe care Zamfir o crediteaza ca fiind reprezentativa pentru piata imobiliara pentru ca are aproximativ 1.000 de membri la nivel national, a spus ca intentioneaza sa promoveze un proiect de lege privind un nou sistem de subventionare a chiriei. "Actualul sistem are lacune.

Si asta pentru ca se platesc chirii modice, iar oamenii care ajung in aceste locuinte sociale nu le parasesc prea devreme, pentru ca nu sint motivati. Ne gindim sa stabilim o chirie normala si, pe masura ce chiriasul se dezvolta profesional, sa renunte la acea casa si sa-si cumpere o locuinta", a adaugat Gabriel Zamfir.