articol preluat din Ziua

Vanghelie a plecat de la confruntarea cu Videanu pe tema acordarii licentelor de exploatare pentru Marmosim S.A asa cum a venit. Total bulversat. Candidatul PSD nu a incercat altceva decat sa-l discrediteze pe contracandidatul Aliantei DA. Nu vrea sa preia nimic, chiar daca Videanu a anuntat ca-i va ceda public o parte din licenta respectiva.

Vicepremierul democrat a adoptat o atitudine sobra si s-a straduit sa nu intre in conflict deschis cu Vanghelie: "Sunt dispus sa cedez acele licente lui Vanghelie sau oricui le poate gestiona, pentru a lamuri public acuzatiile la adresa mea", a mentionat candidatul PD la Primaria Capitalei.

S-a ajuns la aceasta situatie in urma acuzatiilor primarul sectorului 5 care a declarat, in mai multe randuri, ca Videanu a obtinut imoral licentele de exploatare a marmurei in ultima sedinta a Guvernului PSD. In replica, Adriean Videanu i-a spus ca-i va ceda afacerea daca Vanghelie va castiga Primaria Generala. "Marmosim nu a avut si nu poate avea legaturi cu Executivul.

Initiativa acelei Hotarari de Guvern a apartinut Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, cu care firma la care sunt actionar a colaborat legal", a explicat Videanu, atentionandu-l in mod repetat pe Vanghelie ca nu cunoaste legile. Videanu a precizat ca pune la dispozitia Agentiei doua dintre cele sase licente obtinute de Marmosim de la Guvernul PSD.

"Renunt la cele doua licente pentru a le ceda lui Dan Marian Vanghelie si Ancai Petrescu (candidatul PRM la Primaria Capitalei), doar daca ei indeplinesc conditiile legale de a le prelua", a completat Videanu. "Nu am spus ca este ceva ilegal, nici macar nu v-am jignit domnule Videanu. Am zis doar ca este imoral.

Ati luat cinci hotarari de guvern in timpul fostei puteri pe care ati acuzat-o ca este corupta", a ripostat candidatul PSD.

"Va dau in judecata"

Dialogul dintre cei doi s-a transformat intr-o serie de atacuri politice. Videanu l-a intrerupt pe Vanghelie, la fiecare propozitie, pentru a-i corecta greselile de exprimare, in timp ce primarul de la cinci isi acuza adversarul de "intelegeri si prietenii cu unii lideri PSD". Intrebat care sunt prietenii lui Videanu din Guvernul PSD, Vanghelie a refuzat sa spuna.

"Cred ca Adrian Nastase sau Eugen Bejinariu", a spus Vanghelie, la insistentele presei. Videanu i-a atras atentia ca firma la care este actionar nu a facut si nu va face niciodata afaceri cu Guvernul, oricare ar fi acesta. Democratul a avertizat ca este ultima data cand face declaratii publice pe acest subiect.

"Daca veti mai continua sa vorbiti de Marmosim, domnule Vanghelie, va dau in judecata". Vanghelie nu s-a lasat, continuand sirul acuzatiilor legate de Marmosim.

Filiala PSD Bucuresti a organizat o conferinta de presa la scurt timp dupa intalnirea de la sediul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. "Daca Guvernul PSD a fost corupt unde se situeaza, daca n-a fost corupt Guvernul PSD unde se situeaza dansul, cand in timp ce presedintele partidului dansului se batea cu coruptia.

Deci, l-am intrebat unde se situeaza", a incercat Vanghelie sa prinda logica. Referindu-se la pariul propus de Adriean Videanu, primarul Sectorului 5 a spus ca "nu vrea sa intre partas" cu liderul democrat.

"N-am reusit sa bat pe nimenea"

Vanghelie a fost intrebat cum a reusit performanta sa aiba nota sapte la purtare in liceu, cea mai mare din toate notele obtinute. "Am fost un tip foarte agitat, eu cred ca tocmai pentru asta, pentru energia mea pozitiva, pentru faptul ca vreau sa fac ceva, pentru asta ma voteaza cetatenii.

Si nici nu am de gand sa ma schimb, le transmit tuturor politicienilor care nu ma plac", si-a explicat Vanghelie comportamentul de licean rebel. Intrebat daca si-a batut profesoarele, de nu a reusit sa ia macar la purtare nota 10, primarul a explicat ca "nu a batut pe nimenea, doar ca nu reusea sa ajunga la ore exact intocmai.

In plus nici nu ma gandem atunci ca voi ajunge astazi mare catindat la primarie", a completat Vanghelie.

Bogdana PAUN, Carmen EPURAN - Ziua - 10 martie 2005

Incercand sa-l inghesuie pe Vanghelie

Videanu a dat prin gropile carierelor sale de marmura

articol preluat din Adevarul

Vicepresedintele PD Adriean Videanu actionar majoritar la Marmosin, a organizat o reprezentatie penibila ieri. Crezand ca da o mare lovitura de imagine, candidatul A.D.A. pentru Capitala a anuntat, ieri, ca este dispus sa renunte sau sa transfere catre o alta firma doua cariere aflate in exploatarea firmei sale.

Concesiunea a fost obtinuta de Marmosin printr-o Hotarare de Guvern emisa in decembrie 2004 de Executivul PSD, condus la acel moment de premierul interimar Eugen Bejinariu, iar Videanu a fost acuzat ca a fost favorizat astfel de fostul partid de guvernamant.

Luni seara, vicepresedintele PD a declarat ca vrea sa "cesioneze" aceste cariere catre principalii sai contracandidati in competitia pentru Primaria Capitalei - Marian Vanghelie (PSD) si Anca Petrescu (PRM).

Conducerea Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM) i-a explicat insa lui Videanu - altfel ditamai vicepremierul pe probleme economice - ca, pur si simplu, nu are dreptul sa cesioneze cui vrea el aceste licente de exploatare. Un eventual transfer al licentelor se poate realiza doar catre firme care indeplinesc anumite conditii.

De altfel, ieri, nici Adriean Videanu nu a prezentat vreun document scris din care sa rezulte intentiile sale (de altfel, el nici nu mai are calitatea de administrator la societatea cu pricina) si a afirmat, ridicol, ca doar anunta "o... vointa politica".

In timp ce la sediul ANRM actionarul majoritar la Marmosin explica ziaristilor aceste chestiuni tehnice, la conferinta de presa si-a facut aparitia si Marian Vanghelie, cel invitat sa preia una din exploatarile Marmosin.

"Aveti ceva de oferit mie, aveti ceva de oferit cetatenilor?", a intrebat Vanghelie, care i-a cerut lui Videanu sa renunte la absolut toate licentele, inclusiv cea care-i permite sa exploateze marmora de Ruschita. "Eu nu sunt interesat. Sunt interesat sa pun punctul pe i", a mai spus primarul Sectorului 5. Din acest moment insa, discutia a degenerat.

Uitand ca el insusi o daduse pe de laturi mai devreme cu legislatia, Videanu i-a spus lui Vanghelie sa invete intai legea. Acesta a replicat ca este imoral faptul ca un lider PD a negociat cu Guvernul PSD, "despre care spunea ca este corupt", iar Videanu a plusat, anuntand ca-l va da in judecata pe primarul Sectorului 5.

"Nu pot sa continui dialogul cu dv. Pricepeti greu...", a afirmat, vizibil enervat, vicepresedintele PD. "Si dv. capatati experienta cu mine acum", a incercat sa se apere Vanghelie, care apoi l-a acuzat pe Videanu ca si-a obtinut licentele urmare a faptului ca este prieten cu Adrian Nastase.

"ANRM era in coordonarea lui Dan Ioan Popescu, mentorul d-lui Vanghelie", a raspuns Videanu, moment in care, vizibil debusolat, primarul Sectorului 5 a afirmat: "Nu inteleg ce spuneti".

Acestui dialog absurd si fara nici un final i-a pus capat, pana la urma, Videanu, nu inainte de a-i mai cere inca o data lui Vanghelie sa invete legile Romaniei. "Ma puneti la ambitie ca sa invat foarte repede", i-a promis Vanghelie.

Marian Vanghelie a iesit la incalzire:

"Guvernul PSD a practicat normal, dl. Videanu e imoral"

"Guvernul PSD a practicat normal. Dl. Videanu e imoral cum a practicat", a spus Marian Vanghelie, ieri, dupa intalnirea cu Adriean Videanu.

Vanghelie a incercat sa justifice afirmatia sa spunand ca "Guvernul n-a facut diferenta intre dl. Videanu si alte societati comerciale, dar dl. Videanu, in schimb, a fost imoral, pentru ca, in momentul cand ataci pe cineva ca-i corupt, nu mai faci afaceri cu el".

Marian Vanghelie promite "tot felul de surprize" dupa 21 martie in legatura cu privatizarea societatii Marmosin. In legatura cu dezvaluirile de presa referitoare la situatia sa scolara, Vanghelie a spus ca "e singura solutie a lor ca sa incerce sa ma minimalizeze".

Candidatul PSD pentru Primaria Bucuresti spune ca, momentan, este doar la incalzire: "Pentru mine nu a inceput campania electorala. Momentan, incerc sa ma incalzesc putin si sa-l agit pe dl. Videanu. Eu imi doresc cat mai multe intalniri cu dl. Videanu, sa nu mai fuga de mine".

C.D. , Mircea MARIAN - Adevarul - 10 martie 2005