Scandalul folosirii fondurilor destinate sistemului sanitar in alte scopuri a izbucnit in 2003. Fostul guvern a fost chiar acuzat de catre opozitie si sindicate de deturnare de fonduri.

In urma cu doi, presedintele de la acea vreme a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Eugeniu Turlea era prima persoana care vorbea public despre folosirea fondurilor din bugetul sanatatii in alte scopuri.

Eugeniu Turlea declara ca suma folosita pentru pensii si nu pentru sanatate era cunoscuta doar de catre ministerul de finante, cel care hotaraste cum sa se cheltuiasca banii stransi de CNAS.

Pana in acel moment, opozitia, organizatiile patronale sau sindicatele acuzasera de mai multe ori guvernul de deturnarea fondurilor din sanatate catre plata pensiilor.

Colegiul farmacistilor acuzat guvernul de deturnare de fonduri si intrebau unde sunt banii platiti de asigurati

Tot atunci, farmacistii anuntau ca vor mai putea onora retetele compensate si gratuite ca urmare a datoriilor pe care casele judetene de asigurari le au catre farmacii.

Colegiul farmacistilor acuzat guvernul de deturnare de fonduri si intrebau unde sunt banii platiti de asigurati.

Actualul ministru al sanatatii, la acea vreme presedinte al Colegiului Medicilor, Mircea Cinteza, declara ca una din consecintele transferului de bani de la sanatate la pensii este reducerea platilor pentru munca medicilor de familie.

In august 2003, deputatul de atunci Emil Boc, in prezent presedinte al Partidului Democrat, protesta fata de excluderea din amendamentele pe care le propusese la Constitutia Romaniei a textului conform caruia "sumele reprezentand contributii la constituirea unor fonduri pot fi folosite doar conform destinatiei acestora".

Emil Boc declara ca exista semnale ca banii luati de la populatie pentru un scop sunt folositi pentru altceva

Emil Boc declara ca exista semnale ca banii luati de la populatie pentru un scop sunt folositi pentru altceva. El mentiona existenta unui raport al Avocatului Poporului potrivit caruia banii destinati fondului de sanatate erau folositi si in alte scopuri decat cele pentru care fusesera colectati.

In septembrie anul trecut, patru mari confederatii sindicale afirmau, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Adrian Nastase ca fondul de asigurari de sanatate devenise un "instrument de manevra politica si de incurajare a actelor de coruptie".

Confederatiile sindicale i-au spus lui Adrian Nastase ca fondul de asigurari de sanatate devenise un "instrument de manevra politica"

Cel mai recent scandal legat de bani colectati la fondul de sanatate a fost declansat in urma cu o luna cand un raport al Curtii de Conturi, prezentat la Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor, mentiona ca in perioada 2003-2004, aproximativ 22 de mii de miliarde de lei din fondul asigurarilor sociale de stat ar fi fost deturnate.

Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, explica ulterior ca nu ar fi vorba despre deturnare de fonduri pentru ca, desi cu intarzieri de circa un an, banii colectati la fondul asigurarilor de sanatate au ajuns la destinatia initiala.