Seful Partidului Comunistilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declansat manevrele pentru a obtine din partea celorlalte doua formatiuni care au intrat in Parlamentul de la Chisinau - PPCD si BMD - sprijinul necesar, astfel incat comunistii sa poata alege noul presedinte al tarii.

Intr-un interviu acordat zilele trecute presei franceze, Vladimir Voronin a sugerat ca are in vedere atragerea unor partide din cadrul Blocului "Moldova Noastra" (BMD) pentru obtinerea majoritatii necesare pentru numirea noului presedinte al Moldovei.

In urma alegerilor parlamentare care au avut loc in Basarabia duminica, Partidul Comunistilor a obtinut 56 de mandate in viitorul Legislativ, BMD a obtinut 34 de mandate si Partidul Popular Crestin Democrat detine 11 mandate.

Pentru stabilirea presedintelui tarii, o formatiune are nevoie de 61 de mandate, iar BMD si crestin-democratii au declarat pana in prezent ca nu au de gand sa realizeze o alianta cu comunistii si ca vor incerca sa forteze alegerile anticipate.

Declaratia facuta de presedintele comunist moldovean Vladimir Voronin pentru Le Figaro confirma insa varianta ca acesta va incerca sa coopteze de partea comunistilor membri ai Blocului "Moldova Democrata" si sa incerce astfel sa provoace dizolvarea BMD - formatiune condusa de Serafim Urechean. "Nu prevad o coalitie cu vreuna dintre fortele care au ajuns in Parlament (BMD si PPCD, n. red.

), dar vad unii oameni in Partidul Democrat si in Partidul Social Liberal (membre ale BMD, n.red.) care imi inspira incredere", a Vladimir Voronin pentru Le Figaro, preluat de agentia FLUX.

Practic, Voronin are in vedere obtinerea in favoarea comunistilor a unui sprijin din partea deputatilor social-democrati condusi de Dumitru Diacov si a liberalilor condusi de Oleg Serebrian, ambii aflandu-se in prezent pe lista BMD.

Pe de alta parte, cu toate ca BMD a declarat oficial ca nu se va alia cu comunistii, reprezentanti ai Blocului "Moldova Democrata" au sugerat ieri ca aceasta formatiune ar putea ajunge la o intelegere cu partidul lui Vladimir Voronin.

Astfel, unul din vicepresedintii BMD, Dumitru Braghis, a declarat, intr-un interviu acordat ziarului rusesc Vremia Novostei si preluat de Agentia "Rusia la zi", ca "se prefigureaza posibilitatea unor intelegeri cu comunistii". "Imediat dupa alegeri, blocul nostru a anuntat ca nu intentioneaza sa formeze o coalitie cu comunistii.

Suntem gata de alegeri anticipate daca deputatii vor esua de trei ori la rand in a alege un presedinte. Desi declaratiile ce se aud acum la Chisinau prefigureaza posibilitatea unor intelegeri, dar in anumite conditii. Oricum, orice hotarare va fi luata de conducerea blocului", a declarat Dumitru Braghis.

Rusia, nemultumita de alegeri

Intr-un comunicat transmis ieri, Ministerul de Externe al Federatiei Ruse considera ca nivelul de transparenta al alegerilor parlamentare din Moldova provoaca suspiciuni, informeaza agentia FLUX.

"Rusia a declarat, in repetate randuri, ca pentru ea principalul criteriu al oricarui proces electoral il constituie deschiderea si modul democratic al acestuia, precum si respectul fata de vointa poporului. Din acest punct de vedere, nivelul de transparenta al alegerilor nu poate sa nu provoace anumite dubii", a transmis MAE rus.

"In timpul campaniei electorale, comunitatea internationala a notat utilizarea activa de catre autoritatile moldovene a resurselor lor administrative, precum si redarea inechitabila si partizana a scrutinului, in special de catre mass-media de stat", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Moscova, citat de Rompres.