Ministerul Finantelor a propus ieri, printr-un memorandum, ca statul sa nu mai suporte din bugetul public costurile de antena ale televiziunii si radioului public, care ar trebui sa-si acopere aceste cheltuieli din bugetul propriu.

Finantele si-au motivat gestul si prin faptul ca, in ultimul an, cele doua institutii au primit fonduri cu 35% mai mari, despre care directorul Televiziunii Romane a sustinut ca sint necesare pentru retehnologizare.

Ministerul Finantelor a inaintat ieri guvernului un memorandum prin care doreste o revizuire a Legii 41 privind organizarea Societatii Romane de Televiziune, respectiv a Radiodifuziunii astfel incit bugetul sa nu mai finanteze integral costurile de antena pentru ele.

MFP considera ca aceste costuri ar putea fi acoperite macar partial din veniturile proprii ale celor doua unitati, afirma Biroul de presa al MF. "Propunerea a fost inaintata guvernului intr-un memorandum si urmareste sa obtina o gestionare mai buna a banului public prin cointeresarea celor doua institutii", spun oficialii MFP.

In replica, Valentin Nicolau, presedinte al SRTV, afirma ca in comunicatul MFP exista mai multe erori. "Memorandumul propus de catre MFP contine neadevaruri. Insasi argumentatia, care spune ca propunerea urmareste sa obtina o gestionare mai buna a banului public prin cointeresarea celor doua institutii, este falsa", sustine Nicolau.

In prezent, costurile pentru serviciilede antena furnizate celor doua posturi de Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) sint achitate integral de la bugetul de stat, potrivit Legii 41/2004 privind organizarea si functionarea SRTVsi a SRR. Potrivit MFP, cele doua societati nu au negociat tarifele cu SNR, astfel incit acestea au crescut, anul trecut, cu 35%, cu mult peste rata inflatiei.

Oficialii televiziunii publice spun insa ca plata de la bugetul de stat a sumelor pentru relee se face in baza tarifelor pe care SNR le stabileste, si nu le negociaza cu TVR. "Cresterea tarifelor impusa de SNR a fost argumentata prin acoperirea cheltuielilor de retehnologizare, adica inlocuirea tehnicii vechi, uneori de 40 de ani, cu tehnologie moderna, digitala", spune directorul televiziunii.

Nicolau: afirmatiile MFP sint ilare. MFP a precizat in memorandumul remis ieri ca societati publice au venituri suficiente pentru a-si autofinanta releele.

"Sumele pe care SRTV si SRR urmeaza sa le acopere din venituri proprii nu vor afecta bugetul acestora in asemenea masura incit sa necesite diminuarea unor altor tipuri de cheltuieli, cum ar fi cele de personal, mai ales ca, in anul 2004, ambele societati au inregistrat importante venituri proprii, de 4.828 de miliarde de lei - SRTV si de 2.896 de miliarde de lei - SRR", se mai spune in comunicat.

Conform unor surse din SRR, costurile lunare de antena ale radioului public depasesc 90 miliarde lei. Oficialii TVR spun insa ca bugetul pe 2005 este intocmit deja si in curs de derulare, astfel ca aplicarea cerintelor memorandumului ar fi o cheltuiala neprevazuta, bazata pe criterii politice. "Argumentul ca ambele societati au venituri suficiente este ilar.

Atita timp cit veniturile sint parte a unui buget, trebuie sa se aiba in vedere si cealalta parte a lui, anume cheltuielile, capitol la care nu au fost prevazute sumele pe care acum, in timpul desfasurarii exercitiului bugetar, ministerul ne obliga sa le alocam", a mai spus Nicolau.