Un nou virus pentru telefoanele mobile, intitulat Commwarrior, ataca dispozitivele ce folosesc sistemul de operare Symbian Series 60 si, desi nu distruge telefonul sau datele de pe acesta, are drept efect trimiterea masiva de MMS-uri, ceea ce duce la consumarea bateriilor si la o factura telefonica pe masura.

Din pacate, spre deosebire de virusii aparuti anterior, acesta are o capacitate mai mare de a se raspandi, putand duce la prima infectie masiva a celularelor.

Este, de fapt, primul virus pentru telefoane mobile care foloseste serviciile de mesagerie multimedia (MMS) pentru a infecta un numar mare de dispozitive.

El nu sterge sau afecteaza in vreun fel datele stocate pe telefonul infectat, insa se autotrimite prin mesaje MMS catre telefoanele mobile si adresele de e-mail obtinute din lista de contacte de pe telefonul infectat, pacalind utilizatorii sa descarce fisierul atasat care contine virusul.

Mesajul infectat primit invita utilizatorul sa execute fisierul atasat sub pretextul ca acesta contine un joc 3D, o felicitare, un antivirus sau chiar clipuri pornografice.

Deocamdata, printre principalele tinte se numara managerii si persoanele cu venituri mai mari, care isi permit sa cumpere astfel de aparate avansate. Insa, tocmai din acest motiv, pericolul pentru datele de mare importanta stocate pe ele este foarte ridicat.

Daca virusii actuali nu sunt distructivi, este de asteptat ca in a doua parte a anului sa apara si primii virusi cu capacitatea de a fura si distruge datele stocate pe telefoanele mobile avansate.

Dar pana atunci, mai exact pana la data de 1 iunie 2005, cei care vor sa se apere de prima versiune o pot face gratuit, utilizand solutia Trend Micro Mobile Security Solution, pusa la dispozitie de GECAD NET direct de pe prima pagina a site-ului companiei, la adresa http://www.gecadnet.ro.