Conducerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului anunta, luna trecuta, ca strategia Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) va trebui modificata.

Laszlo Borbely, ministru delegat pentru constructii si amenajarea teritoriului, a declarat pentru ziarul "BURSA" ca un prim pas in acest sens va fi facut curind prin eliminarea sau micsorarea subventiei de 20% acordata de agentie la constructia de case prin credit ipotecar.

Domnia sa ne-a precizat ca echipa pe care o conduce, analizeaza, in momentul de fata, aceste posibilitati pentru a putea promova in Guvern modificarea actelor normative privind functionarea ANL.

Borbely ne-a explicat: "Eu cred ca, in situatia actuala, ANL va trebui sa-si schimbe putin strategia pentru ca piata constructiilor este libera, concurenta este din ce in ce mai mare, iar oferta de credit ipotecar este mult mai diversa. Numai anul trecut valoarea creditelor acordate pentru constructia si achizitia de locuinte se ridica la circa 450 milioane de euro.

Consider ca agentia va trebui sa devina o interfata intre beneficiari, autoritatea publica locala si cei care construiesc locuinte. Probabil ca vom lucra cu un portofoliu de firme si vom reduce sau elimina subventia. Urmeaza sa vedem si in ce mod".

Ministrul delegat pentru amenajarea teritoriului are si o veste buna: agentia va promova, in acest an, un nou model de locuinte mai ieftine, dar cu tehnologii noi de construire. Cu ajutorul acestor tipuri de locuinte, ministerul spera sa ofere o alternativa viabila intelectualilor care vor sa locuiasca in mediul rural si chiriasilor evacuati din casele nationalizate.

Laszlo Borbely sustine ca nu crede ca ANL va trebui sa se transforme intr-o societate comerciala pentru ca a fost infiintata de stat, este finantata de la bugetul de stat si are foarte multe proiecte in derulare. Domnia sa a adaugat ca oficialii ministerului regindesc statutul ANL si subventia acordata, pentru care se lucreaza la calculele de rigoare.

Pentru firmele private care vor sa investeasca in constructia de locuinte, agentia va avansa un parteneriat public-privat in colaborare si cu autoritatile locale, care pot contribui cu fonduri pentru utilitati. Sistemul de credit ipotecar va fi mentinut, iar sistemul de contractare a unei locuinte prin credit ipotecar va fi imbunatatit.

Ministrul delegat Laszlo Borbely sustine ca a grabit finalizarea proiectului de lege privind piata secundara a obligatiunilor de credit ipotecar. Astfel, in citeva saptamini, pachetul de legi va intra la dezbateri in Parlament, ne-a declarat domnia sa. Odata aprobat, noul act normativ va revigora piata creditului ipotecar.

ANL va continua, in mod cert, constructia de locuinte pentru tineret. Cum bugetul alocat in acest scop este mai auster, ministerul a decis oprirea constructiei unui numar de circa 3.500 de apartamente aflate in executie dintr-un total de 9.500.

Ministrul Borbely spera ca executia locuintelor pentru tineri sa fie reluata tot in acest an, cu finantare asigurata dintr-un credit care urmeaza sa fie contractat de ANL. Domnia sa a subliniat: "Problema de fond este urmatoarea: anul trecut, agentia a pornit constructia de apartamente cu nemiluita, fara a avea o acoperire bugetata pentru toate proiectele.

Astfel ca o parte din plati trebuie efectuate in acest an. Constructia de apartamente pentru tineri va continua cu siguranta pentru proiectele demarate in anii trecuti". Ministrul a mai tinut sa adauge ca programul de construire a locuintelor prin credit ipotecar va continua, dar cu un sistem schimbat, mai putin greoi si mai rapid.

Un management bun al proiectelor va atrage si mai multi parteneri privati, considera Laszlo Borbely.