Calvarul de a fi bolnav nu inseamna numai suferinta, cozi in farmacii, lipsa medicamentelor, cozi la analize, ci si hrana proasta in spitale. Banii alocati pentru mincarea zilnica a unui bolnav sint insuficienti pentru a le oferi acestora un meniu consistent.

E drept ca hrana din spital trebuie sa fie preparata in functie de afectiunea bolnavului, insa, de cele mai multe ori, ciorbele si sosurile pe care le primesc cei suferinzi nu sint nici macar comestibile.

Singurii care maninca tot ce li se da in spital, ba chiar si portiile colegilor de salon, sint cei foarte saraci, fara venituri si fara familii care sa le aduca hrana de acasa. In acelasi timp, infractorii din penitenciare beneficiaza de conditii de trai mult mai bune, chiar daca au produs pagube societatii si maninca din bani publici ce nu mai pot fi returnati in vreun fel societatii.

Ciorbele si supele, apa chioara

Micul dejun din spitalele bacauane este mai mereu acelasi. Piinea, ceaiul, margarina sau untul sint nelipsite, si asta este cam tot ce primesc dimineata. Bolnavii cu regimuri speciale, precum diabeticii, arsii sau hepaticii, primesc si un cubulet de brinza topita sau o felie de parizer la suplimentul de la ora 10.00.

Cit priveste masa de prinz, cea mai "consistenta", la Spitalul Judetean Bacau, de exemplu, in aceasta saptamina, in ciorbele de vita sau de pasare nu s-a gasit nici o bucatica de carne. Explicatia e simpla: bolnavul primeste carne numai la felul doi, dar nu in toate zilele.

Din fiertura de la carne se incropeste supa sau ciorba, iar din carnea propriu-zisa se prepara meniurile servite bolnavilor la felul doi. "Supa e zeama lunga. Ne servesc ciorba de zarzavat, dar in ea nu gasesti o bucatica de morcov sau alta leguma. E o zeama albicioasa si cu doua ochiuri de grasime. Ar putea sa arunce si ei citeva boabe de orez si citeva legume.

Nici macar piinea nu e buna, ca e farimicioasa. Mincare imi aduce fiica mea, de acasa", ne-a declarat Maria Stan, o pacienta trecuta de a doua tinerete.

Regim de hrana impropriu

Meniul pentru bolnavii din spital este diferentiat in functie de afectiuni, dar nu contine in nici un caz carne. "Proteina este asigurata din alte produse: oua, legume si altele", incearca sa explice o asistenta. Pentru hrana unui bolnav se acorda zilnic o alocatie care variaza intre 14.000 de lei, pentru nou-nascuti, si 128.

000 de lei pentru copiii distrofici, care au nevoie de recuperare medicala si de o alimentatie tipica. Pentru un bolnav obisnuit, fara regim special, bugetul zilnic alocat este de 47.000 de lei, bani din care, oricita imaginatie ar avea bucataresele, nu pot asigura trei mese bune intr-o zi.

Diabeticii, arsii, bolnavii psihic, hepaticii si bolnavii de cancer au un meniu care trebuie sa se incadreze in suma de 90.000 de lei de persoana.

Trai nineaca, dupa gratii

In schimb, detinutii din Penitenciarul Bacau beneficiaza, lunar, de o alocatie de 4,5 milioane de lei, adica mincare si servicii zilnice de 150.000 de lei. Suma poate fi considerata destul de mare, dat fiind ca putine sint familiile in care fiecare membru poate avea la dispozitie cite 4,5 milioane de lei lunar.

In plus, blocul alimentar in care se pregateste mincarea detinutilor depaseste in dotari, igiena si mod de organizare ceea ce au la dispozitie spitalele. Cazane de inox care stralucesc de curatenie, mirosuri de ciorba dreasa cu verdeturi proaspete si incaperi diferite pentru fiecare gen de operatiune: carmangerie, zarzavaturi, conserve, camera frigorifica si piine.

In ultimii 30 de ani, aici nu s-a inregistrat vreun caz de toxiinfectie alimentara din cauza hranei pregatite in bucataria proprie. Pentru calitatea mincarii detinutilor raspund personal o multime de oameni care semneaza pentru fiecare meniu: bucatarul, un reprezentant al detinutilor, medicul, supraveghetorul blocului alimentar, comandantul sau loctiitorul de serviciu si seful de tura.

Pe linga grija pe care o manifesta statul pentru calitatea hranei detinutilor, se mai remarca si cea pentru asigurarea asistentei medicale si a confortului psihic. Detinutii au la dispozitie un medic generalist, un stomatolog, un psiholog si citiva consilieri care au rolul de a-i ajuta pe detinuti sa se adapteze la conditiile de viata din penitenciar.

Banii cheltuiti cu detinutii sint pierduti

Cele sase miliarde cheltuite lunar de detinutii bacauani ies din buzunarul contribuabililor si nu se mai intorc. Mai trebuie spus ca, atita vreme cit detinutul este inchis, si asta poate dura zeci de ani, nu are nici o obligatie fata de stat, nu achita nici o asigurare medicala, fiind deci doar un consumator.

Pe linga faptul ca au acces gratuit la toate mijloacele de informare, la asistenta medicala si juridica gratuita etc.

Absurdul realitatii noastre

Bolnavii din spitale, platitori la bugetul sanatatii, vinovati doar ca s-au imbolnavit, sint nevoiti sa isi aduca hrana de acasa, sa dea bani doctorilor ca sa ii trateze omeneste si, cu toate acestea, dorm tot cite doi in pat.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) din Bacau a solicitat la un moment dat unui furnizor privat de hrana liste cu meniuri care pot fi incropite din banii alocati zilnic unui bolnav, pentru fiecare tip de boala in parte. Toate din aproximativ 80.000 de lei zilnic.

O alta varianta ar fi un mic dejun cu ochiuri si margarina, prinz cu ciorba de fasole si piure cu friptura de pui, iar la cina, brinza cu smintina si mamaliguta si ceai. Realitatea din spitale este insa dura si arata ca astfel de meniuri sint posibile doar pe hirtie, fiindca subfinantarea Sanatatii nu lasa loc de mai bine.

Devine astfel lesne de inteles de ce infractorii fara nici o perspectiva se a fi liberi iau practic cu asalt penitenciarele. Acolo unde, de bine, de rau, au un blid de mincare, un pat cald si o haina groasa. In vreme ce populatiei i se opreste apa calda, detinutul poate face un dus, nu trebuie sa-si rupa de la gura pentru familie si nici nu are cosmaruri ca nu si-a platit la timp intretinerea.

In plus, are dreptul sa refuze si munca, ceea ce este un lux pentru cei de "afara". Iar toate acestea, pe banii contribuabililor.